Hoppa till innehåll
staffan_widstrand-river_rafting-92.jpg
Foto: Staffan Widstrand/imagebank.sweden.se

6 tips för att lyckas på Google

Google är världens största sökmotor och att ”googla sig fram” till information om resmål är ingångsporten för det flesta resenärer - kundens resa börjar ofta på Google.
Senast uppdaterad:18 mars 2024

Viktigt att vara synlig på Google

Alla resor börjar på Google och det innebär att företag i besöksnäringen behöver se till att deras produkter och tjänster är synliga, och om relevant, även finns bokningsbara med några klick.

Allt börjar med att du som aktör inom besöksnäringen har en hemsida som tydligt visar, i bild och text, dina produkter och tjänster. Nästa steg är att ge sig ut på Google och bli digitalt sökbar. Det är stor konkurrens på Google och många aktörer fiskar efter trafik från Google-sökningar och som enskild produktägare konkurrerar du både med andra aktörer och även med andra distributionskanaler (som OTA:er) om dina potentiella kunder.

Google utvecklar kontinuerligt nya produkter

Under årens lopp har Google förbättrat sina sökalgoritmer och samtidigt lanserat en serie nya produkter som t ex Google Travel, Google Hotels och Google Business Profile. 2016 lanserade Google, Google Trips, en reseportal som numer ingår i Google Travel. Det här är en utveckling som kommer att fortsätta, med tanke på att Google som företag alltid letar efter möjligheter att förbättra sitt produktsortiment gentemot sina användare.

Dessutom har Google genomfört flera mer eller mindre radikala förändringar i hur tjänsten anpassar sina sökresultat för användaren. Googles fokus har alltid legat på att leverera de mest exakta resultaten baserat på inmatningen av söktermer, matchning med tidigare sökningar och innehållet på webbplatsen som svarar på användarens fråga. Googles ledstjärna är konsumenten och dess behov, och Google söker därför alltid nya sätt att vara relevant för kunderna.

Vad innebär det för dig som produktägare?

Samtidigt som det är en trygghet att veta att, finns du med på Google med bokningsbara produkter så kommer du få kunder, så innebär det även att du måste vara beredd att anpassa och justera ditt utbud så att du har kvar din plats och kan få bokningar via sökmotorn. Eftersom Googles inflytande är så gigantiskt (cirka 5 miljarder sökningar utförs dagligen - data från december 2020) är det viktigt att regelbundet granska dina marknadsförings- och distributionsåtgärder med sökjätten.

6 tips för att lyckas på Google:

  • Tips 1: Lägg upp ditt företag på Google Business Profile (f.d Google My Business).
  • Tips 2: Koppla Google Analytics till din webbplats.
  • Tips 3: Säkerställ en optimerad webbplats genom Google Search Console.
  • Tips 4: SEO - Fokusera på olika och specifika söktermer på din hemsida.
  • Tips 5: Säljer du boende - gå med i Googles kostnadsfria bokningslänkar.
  • Tips 6: Säljer du boende - gå med i metasökningsfunktionen för Google Hotel Ads.

Tips 1: Lägg upp ditt företag på Google Business Profile

Google Business Profile (f.d Google My Business) är en del av Googles platstjänster, som ingår i Google Maps-databasen. Förutom den geografiska definitionen kan du som produktägare också lägga till egna bilder, öppettider, kontaktinformation och webbplatsinformation. Ett gott råd är att regelbundet gå in och uppdatera så att informationen stämmer samt se över de recensioner som kunder har publicerat på Google Reviews och bemöta dem som är relevanta att bemöta.

Den här tjänsten är gratis och har en stor inverkan på synligheten. Sökmotorns resultat hämtar mycket information från Google Business Profile och geopositionering gör det möjligt för karttjänster att markera din destination eller produkt.

Sedan början av 2024 finns även möjlighet att koppla din profil med dina sociala media kanaler (en per plattform) vilket kan öka din synlighet i sökresultatet ytterligare.

Registrera och ta ägarskap av din Google Business Profile här >>

Tips 2: Koppla Google Analytics till din webbplats

Google Analytics hjälper dig att analysera all trafik på din hemsida. Genom att installera en liten kod på din hemsida och koppla den till ditt Google Analytics-konto kan du se var dina besökare kommer ifrån (direktsökning, sökmotorer, sociala medier etc). Du ser hur de beter sig när de är på din webbplats, dvs vilken information och vilka sidor de besöker och du får även viss demografisk data. Informationen om kundbeteenden och ursprung ger ovärderligt underlag för utvärdering och anpassning av din webbplats. Samtidigt kan du få insikter om hur många potentiella resenärer det finns som letar rätt på information om din verksamhet.

Har du en köp/bokningfunktion på din hemsida, kan Google Analytics även beräkna nyckeltal för effektiviteten av dina insatser och marknadsföringskampanjer, genom att visa pengavärdet av dina köp jämförd med antalet besökare CPC (Cost Per Click).

Att installera Google Analytics är väldigt enkelt, det är en gratistjänst som är snabbt implementerad. Dessutom erbjuder Google en rad kostnadsfria kurser kring tolkning och användning av informationen.

Det finns numera flera alternativ till Google Analytics, t.ex Plausible eller Matomo, vilket även de gör jobbet, om än lite enklare att lära sig.

Registrera din webbplats för Google Analytics här >>

Ta kontroll över din webbplatsnärvaro genom att gå grundkursen i Google Analytics här >>

Tips 3: Säkerställ en optimerad webbplats genom Google Search Console

Google Search Console är en kostnadsfri tjänst som hjälper dig att hålla koll på din webbplats placering i Googles sökresultat och med det gör det enklare att förstå och förbättra hur webbplatsen visas på Google. Via verktyget kan du mäta webbplatsens trafik, få tips om åtgärder för att ranka högre samt att få din webbplats att prestera väl.

Oavsett om det är en stor eller liten hemsida du har, eller hur många besökare du har varje månad, så har du stor nytta av Search Console. Detta kan du göra i verktyget:

  • Säkerställa att Google kan söka igenom din webbplats och dina sidor.
  • Begära omindexering av nytt och uppdaterat innehåll.
  • Visa data för Google Sök för webbplatsen; vilka sökord används, hur ofta klickar besökare till webbplatsen.
  • Visa vilka andra webbplatser som länkar till din webbplats. Kanske finns möjlighet till samarbeten lokalt, regionalt och även nationellt.
  • Säkerställa att användarvänligheten är optimalt på webbplatsen ur ett mobilt perspektiv men även att hemsidan laddar snabbt. Ditt LCP värde (Largest Contentful Paint) är den tid det tar för det största enskilda element på din hemsida att ladda och är sedan 2022 en primär rankingfaktor på Google.

Om det är du själv som blir användare av verktyget, ansvarig för marknadsföring, eller din webbyrå spelar ingen roll. Huvudsaken att ansvaret ligger hos någon.

Använd samma Googlekonto till Google Business Profile, Google Analytics som till Search Console. Här kommer du igång >>

Tips 4: SEO - Fokusera på olika och specifika söktermer på din hemsida

Debatten om relevant sökmotoroptimering (SEO) har pågått i några år och kommer sannolikt att göra det i framtiden. Faktum är att så kallade bredare söktermer som "hotell" eller "Malmö (stad)" tilltalar kunden mer när de söker för att bli inspirerade.

Det innebär att dessa mer allmänna sökord (samt ditt varumärke) vill andra aktörer åt och ”bjuder” därför på de orden via betalda annonser på Google Ads. Detta gör att kostnaden för att få sökning på de här allmänna sökorden är hårt konkurrensutsatt och därmed dyrt. Ett alternativ är att använda mer specifika nyckelord som beskriver mer exakt den fysiska platsen eller andra anmärkningsvärda egenskaper din verksamhet har. Detta skapar intresse bland kunder som letar efter din specifika typ av produkt i förhållande till andra attraktionerna i närheten. Med ett antal smalare söktermer skapar du flera målgruppsprofiler (om än färre i kvantitet) som du sedan kan rikta annonsering till.

Ett exempel: Äger du en campingplats med bad så kan du anpassa dina hemsidestexter för att fånga upp sökningar som ”camping nära havet bastu barnvänligt trampolin” istället för enbart ”camping bad barn”. I det första exemplet har du som produktägare specifik information som du kan använda, där andra aktörer som konkurrerar med dig om trafiken till hemsidan använder sig av bredare sökbegrepp. Din fördel är här att du har exakt kunskap om din produkt som du ska använda i dina texter och i din sökordsoptimering för att fånga trafiken för specifika önskemål kunden har.

Tips 5: Säljer du boende?

Gå med i Googles kostnadsfria bokningslänkar

Sedan april 2021 kan du som har boendeprodukter delta gratis i Googles Metasearch-funktion. Detta gäller dock inte de första 4 platserna i Google Hotels Ads ranking (se mer nedan). Free Booking Links är en produkt som tillhandahålls genom att ansluta ditt företags bokningsmotor till Google. Kontakta din Channel Manager eller leverantör för ditt CRS-system (Central Reservation System) eller företaget som hanterar bokningsmotorn på din webbplats för att delta i detta program. Grundkraven är att ha en bokningsfunktion online på din hemsida, som tillhandahålls av en integrationspartner som Google kan koppla till.

Du hittar all information i Google Hotel Center här >>

Gå med i metasökningsfunktionen för Google Hotel Ads

Googles Metasearch har genom åren visat sig vara ett av de bästa verktygen för att dirigera bokningarna från OTA-kanalerna till din egen hemsida. Metasök-funktionen finns än så länge enbart för boendeprodukter. Här listar Google tillgängligheter och priser från olika bokningskanaler (och din egen hemsida – om du har valt att delta i programmet) i en rankning under sökresultaten för kundens sökord. Kunden kan då utifrån sin allmänna sökning kontrollera tillgänglighet och priser för de intressanta datumen.

I april 2021 lanserade Google även en gratisversion av denna tjänst, som enbart kräver att din bokningsmodul på hemsidan är kopplat till Google. Gratisversionen avser dock inte de första 4 platser i rankningen, som man köper sig genom en provisionsmodell kallat CPA (Cost Per Acquisition). Kostnaderna i den rekommenderade CPA-modellen är mellan 8-12% av bokningsvärdet (beroende på vilken plats i rankningen du önskar).

Säljer du boende så finns det här en möjlighet att ta tillbaka vissa bokningar som annars skulle ha hamnat hos en OTA, för en lägre provisionskostnad än en vanlig OTA-bokning. Den betalda rankningen bland de fyra första webbplatserna fungerar också som stöd för de nya gratisbokningslänkarna och stöder konverteringsfrekvensen.

Registrera din verksamhet för boende här >>

Tips 6: Säljer du aktiviteter - hantera dina produkter via Google Business Profile och öka din synlighet

Som du kanske hört lanserade Google nyligen (januari 2023) "Things To Do", en utökad tjänst inom Google Travel som hjälper användare att upptäcka nya upplevelser. Samtidigt gör Google det lättare för aktörer i besöksnäringen att marknadsföra sina turer, attraktioner och aktiviteter och få kontakt med intresserade köpare. Det går att ladda upp aktiviteter, priser och tillgänglighet direkt via Google My Business. Via appen finns fler möljigheter som t.ex att boka jämfört med desktop versionen.

Här hittar du information kring Google Things To Do
Frågor och svar om Google Things To Do

Läs mer om digital marknadsföring och distribution

Här finns ytterligare tre artiklar i vilka du kan fördjupa dig i de förändringar som skett efter pandemin.

  • anna_hållams-kayaking-7352-7.jpg
    Foto: Anna Hållams/Imagebank.sweden.se
    Artikel

    Digital marknadsföring och distribution - efter pandemin

    April 2022. Pandemiåren var tuffa för besöksnäringen generellt och speciellt för aktivitetsföretagen. Den stora frågan inför 2022/23 är hur stort kundunderlaget är och hur företagen ska rikta sin marknadskommunikation för att nå dem och i vilka kanaler detta ska ske.

  • Tripadvisor_Foto_Catarina_Wahlbeck_GUN01566_2_ny(1).jpg
    Foto: Catarina Wahlbeck/imagebank.sweden.se
    Artikel

    Omdömessidor och dess effekt på marknadsföring

    April 2022. I vår senaste målgruppsundersökning 2021 ser vi att hela 30% inspireras av andra resenärers bedömningar. I den här artikeln kommer vi berätta om vilken effekt omdömessidor har på din marknadsföring.

  • simon_paulin-staying_connected-6631.jpg
    Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
    Artikel

    6 tips för att lyckas med att marknadsföra i sociala medier

    April 2022. Under de senaste åren har vikten av sociala medier ökat exponentiellt, både som en plattform för marknadskommunikation och som en plattform för försäljning av produkter och tjänster.