Hoppa till innehåll
En kvinna går in genom entrén på ett av Sveriges alla stadshotell.
Foto: Emmie Bolmstedt/imagebank.sweden.se

Så lyckas du med din marknadsföring i sociala medier

Sociala medier är idag en självklar och kraftfull kanal för att bygga varumärke, inspirera resenärer och driva bokningar. Men hur skapar man innehåll som verkligen når fram och gör skillnad? Här har vi samlat konkreta tips och verktyg för att jobba strategiskt, inspirerande och effektivt i dina kanaler.

Senast uppdaterad:7 maj 2025

En tydlig strategi gör skillnad

När du vet vem du vill nå, vad din målgrupp förväntar sig och hur du vill uttrycka ditt varumärke – samtidigt som du regelbundet följer upp och justerar – blir ditt arbete i sociala medier både mer träffsäkert och effektivt. I den här artikeln så har vi försökt lyfta några viktiga delar i det arbetet.

Fakta till den här artikeln kommer från tidigare faktagranskade och publicerade artiklar på Kunskapsbanken om ämnet. Innehållet har kurerats, stuvats om och slutligen faktagranskats och godkänts av Visit Swedens digitala analytiker.

1. Lär känna din målgrupp – skapa personas

Att veta vem du vill nå är bra, ju mer du vågar nischa dig, desto bättre blir ofta innehållet, och desto fler “rätta följare” kommer du att nå ut till. Motsatsen, att erbjuda ett brett innehåll till många, är mindre bra då det tar längre tid för dig och resultatet blir just bara att du når många, som kanske inte är speciellt intresserade av det du erbjuder.

Så därför, skapa 1-4 personas – dvs fiktiva personer som du tillskriver egenskaper, intressen, värderingar och behov så mycket så att du lär känna dem. Ge dem namn och gör dem verkliga, så att det är lättare för dig att prata med dem i dina olika inlägg.

Fundera på:

  • Vad söker de för inspiration och information och i vilka kanaler? Här kan målgruppsanalysen vara till stor hjälp.
  • Vad kan du hjälpa dem med och hur kan du väcka deras känslor?
  • Hur kan du få dem att öka sina kunskaper?
  • Hur kan du få dem att le, skratta eller känna någonting?
  • Vad får dem att vilja klicka, gilla eller dela?

När du pratar direkt till ”dina personas” blir det enklare att skapa relevant och engagerande innehåll. Men hur ska du tänka kring innehållet i flödet… vad engagerar och vad säljer?

Två barn och en vuxen hjälps åt att göra polkagrisar.
Foto: Anna Hållams/imagebank.sweden.se

2. Skapa innehåll som engagerar – inte bara säljer

En bra tumregel är att cirka 80% av dina inlägg på sociala medier bör vara värdefullt för dina följare och 20% kan vara mer säljande.

Vad räknas som värdefullt innehåll på sociala medier?

De inlägg som...

  1. Inspirerar: Visa upp det som får människor att längta – ur deras perspektiv. Exempel: "Det är fortfarande tidig sommarmorgon här. Dimman ligger över sjön. De flesta av våra gäster sover fortfarande men några är uppe. Vi njuter tillsammans av tystnaden innan frukosten drar igång." Inspirerande inlägg behöver inte sälja något – de väcker en känsla av att vilja vara där.
  2. Kurerar innehåll: Dela utvalda tips och gobitar – visa att du kan ditt område. Exempel: "Våra tre favoritleder för en kortare höstvandring." Att kurera innehåll är att göra jobbet åt följarna. Det visar att du är kunnig, hjälpsam och sparar deras tid.
  3. Skapar igenkänning: Lyft fram situationer eller känslor som dina följare kan känna igen sig i. Exempel: "Visst är det något magiskt med doften av nykokt kaffe en krispigt kall morgon i naturen?" Just den här typen av vardagsnära känslor får folk att nicka igenkännande, gilla och kommentera. Det skapar samhörighet och igenkänning.
  4. Tar ställning: Våga visa vad du står för – som person eller företag. Exempel: "Vi är stolta över att jobba med lokala råvaror – året runt. För oss är det viktigt att samarbeta med andra lokal aktörer på orten." Genom att vara tydlig med dina värderingar skapar du förtroende – och drar till dig rätt följare.
  5. Kunskapsdelar: Berätta om det du kan bäst – dela med dig utan att kräva något tillbaka. Exempel: "Visste du att hjortron blommar redan i juni, men att bären inte är mogna förrän i augusti?" Att ge kunskap bygger både förtroende och synlighet. Det gör dig till top-of-mind när det är dags att boka.
  6. Inkluderar: Bjud in till dialog – be om tips, åsikter eller minnen. Exempel: "Vilken är din bästa picknickplats? Tipsa oss gärna – vi vill samla in era favoriter!" När du ber om läsarnas input ökar engagemanget, och följarna känner sig sedda och delaktiga.
  7. Är autentiska: Visa människorna bakom – oavsett storlek på verksamhet, särskilt idag när det finns AI tjänster som kan lösa mycket kommunikation. Exempel: "Hej! Jag heter Sara och är den som möter dig i receptionen. Favoritplats i bygden? Den gamla kvarnen vid bäcken." Att visa riktiga människor skapar närhet och stärker varumärket – även i större bolag och särskilt idag där resenärer möter AI-tjänster mer och mer.
  8. Är hållbara över tid: Skapa innehåll som fortsätter vara relevant – oavsett säsong. Exempel: "Så här packar du smart inför en utflykt i naturen – året runt." Praktiska guider och tipslistor som inte är bundna till en kampanj eller tidpunkt kan delas flera gånger, sökoptimeras och fortsätta generera trafik långt efter publicering.

Vad räknas som säljande innehåll?

Helt kort: Säljinlägg är viktiga men skapar inte engagemang utan behöver blandas upp med innehåll som engagerar, helst enligt 80/20 regeln. Dina öppettider, menyer, när du berättar om produkter och tjänster och vad de kostar, när du välkomnar till olika evenemang och rena uppmaningar som exempelvis ”Kom till vårt…” räknas som säljande inlägg. Sen går det inte att underskatta vikten av humor - att helt enkelt våga sticka ut.

Reflektion:

Ta en stund och scrolla igenom dina 20 senaste inlägg – vilken fördelning har du i ditt flöde mellan värde och sälj i din kanal? Behöver du justera balansen?

Nu har vi pratat målgrupp och olika typer av innehåll som ska engagera dina följare. Men hur kan du dra nytta av sociala medier för att nå fram till dina kunder?

Tre personer lagar mat i skymningen över en öppen eld.
Foto: Lindsten & Nilsson/imagebank.sweden.se

3. Så sticker du ut i det snabba flödet

På sociala medieplattformar visas oftast det senaste inlägget överst och synligheten av ett inlägg är relativt kort. Därför är det viktigt att ha en relativt hög frekvens av relevanta inlägg, för att öka synligheten och räckvidden. Effekten av regelbundna korta - och viktigt idag - relevanta inlägg, säg minst 1-2 gånger i veckan, är högre än att lägga ut ett erbjudande 1 gång inför en säsong.

Beteendedata – nyckeln till träffsäker annonsering i sociala medier

Den data som samlas in på sociala medieplattformar handlar i stor utsträckning om beteenden – alltså hur användare reagerar på inlägg, annonser och innehåll i flödet.

Plattformarna registrerar till exempel:

- Om en video ses klart eller scrollas förbi.
- Om någon klickar på en länk.
- Hur många som gillar, sparar, delar eller kommenterar.
- Vilka ämnen, hashtags eller ljud som engagerar.

Denna typ av beteendedata är ovärderlig i marknadsföring, eftersom den visar vad som väcker känslor och handling hos målgruppen – vilket också är precis vad effektiv kommunikation handlar om. Ju bättre du förstår vad som engagerar din målgrupp, desto större chans har du att skapa innehåll som syns, delas och driver resultat – särskilt på plattformar som TikTok, Meta och YouTube där algoritmerna premierar just engagemang.

Här är sex viktiga grundpelare som gör att du sticker ut i det snabba flödet på sociala medier:

  1. Tänk känslor: Väcker dina inlägg glädje, nyfikenhet eller nostalgi? Precis som vi skrev tidigare så väcker och driver känslor engagemang (delningar, kommentarer eller klick) hos dina följare. Vad är det din målgrupp går igång på? Är det humor, minnen, lukt, glädje, gemenskap, natur, äventyr eller avkoppling? Att tilltala kundens känslor genom att tydligt lyfta in positiva känslor i bild och ordval kan ge den önskade effekten.
  2. Tänk visuellt: Investera i bra bilder och gärna filmer från alla årstider och delar av din verksamhet. Visuella inlägg skapar delningar, därav kan bilder eller videoklipp av hög kvalité hjälpa till att lyfta fram din produkt/tjänst och varumärke. Tänk på att fota och filma det du vet din målgrupp vill göra och uppleva hos dig, dvs tänk på dina personas när du tar fram bild-, och filmmaterial.
  3. Tänk sökmotor: Idag har sociala medier blivit en egen sökmotor, därför är det viktigt att använda rätt sökord i inläggen, taggning av plats och #-tags för att öka din synlighet. Även om hashtags idag inte sägs påverka algoritmerna kan det vara relevant för att tydliggöra vad innehållet handlar om.
  4. Tänk variation: Växla mellan inspiration, information och rena bokningserbjudanden, helst enligt 80/20-regeln. Eftersom olika individer befinner sig på olika platser i resecykeln är det bra om du variera dina inlägg mot de olika faserna. Det gäller att hitta en balans mellan att:
    Inspirera – visa fina bilder, filmer och inspirerande texter som lockar till besök.
    Informera – lyfta konkreta tips om vad besökaren kan göra på plats för de som planerar sin resa.
    Locka till att boka – gör riktade inlägg om en viss produkt/tjänst som finns att köpa med en tydlig länk till var du kan boka eller köpa produkten/tjänsten.
    Berätta – dela med dig av dina gästers berättelser och omdömen.
    I alla faserna är det viktigt att ta med en ”Call to Action”, dvs en uppmaning att klicka sig vidare. I inspirationsinläggen kan det räcka med en länk till din hemsida där besökaren kan fortsätta att inspireras eller en fråga för att lära känna dig målgrupp ännu mer.
  5. Mät resultat: Följ upp vad som fungerar. Anpassa, förbättra och testa nytt. När du har etablerat en kontinuitet i dina inlägg, avsätt tid för att mäta, analysera och optimera dem. Dessa tre steg är viktiga för att effektivt hantera dina sociala strategier, utvärdera deras effektivitet och ändra de strategier som inte har den önskade påverkan på ditt företag eller ökar din räckvidd. Svara på frågan som; vilka når du, vad verkar de gilla, och hur kan du nå fler av dessa.
  6. Köp spridning: Annonser kan ge snabb och kostnadseffektiv räckvidd till rätt målgrupp. På alla sociala medieplattformar kan du öka din exponering genom annonsering. Det innebär att du kan köpa dig en synlighet av dina inlägg hos en större och bredare målgrupp, dvs dina inlägg kommer upp i deras flöde.

Tänk på: Synligheten för ett inlägg är kort – jobba med kontinuitet och publicera regelbundet.

Vad är CPC – Cost-per-Click?

CPC står för "Cost-per-Click" och är en vanligt förekommande betalningsmodell inom digital annonsering, särskilt i sociala medier. Det innebär att du bara betalar när någon faktiskt klickar på din annons – inte för att den visas.

Så fungerar det: När du annonserar på till exempel Facebook, Instagram eller Google kan du välja att betala per klick. Plattformen visar då din annons för de personer som mest sannolikt är intresserade, baserat på deras tidigare beteende, intressen och sökhistorik.

Du bestämmer själv hur mycket du vill betala per klick eller sätter en budget per dag/kampanj. Systemet fungerar ofta som en budgivning – ju mer relevant annons och målgrupp du har, desto billigare blir klickpriset.

Fördelar med CPC: Du betalar bara för konkret engagemang (dvs klick) – inte för visningar som inte leder någonstans. Det är kostnadseffektivt – särskilt för mindre företag med begränsad budget. Du kan mäta resultat direkt och justera kampanjen löpande.

Viktigt att tänka på: Klick är inte allt – se till att sidan eller erbjudandet du länkar till är relevant och fungerar bra. Det krävs tid och kunskap för att optimera målgrupper, innehåll och budskap för bästa effekt. Du kan alltid börja i liten skala och testa dig fram.

Två personer tar en solnedgångsbild någonstans i Sverige.
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

4. Bli hittad i flödet – så funkar #socialt sök

Vår målgruppsdata [1] visar att sociala medier spelar stor roll när globala resenärer, som är intresserade av Sverige, planerar semesterresor. 88% säger att de inspireras av vänner, familj och tidigare resor – då förstår man hur viktigt det är att synas i deras flöden.

För att synas bättre i sociala medier behöver du förstå, vad som påverkar, hur ditt innehåll rankas. Här är tre viktiga faktorer:

  • Innehållet i dina inlägg:
    Det du publicerar har stor betydelse – särskilt om det är något din målgrupp verkligen vill se. Innehållet har vi berättat om tidigare men det är också viktigt att ta reda på vilka plattformar dina följare använder mest, så att du lägger fokus i rätt kanaler. Ta reda på var du bäst når dina gäster
  • Engagemang från följarna:
    Just nu väger det tungt om ditt innehåll sparas och delas. Uppmana inte bara till likes och kommentarer – skapa innehåll som människor faktiskt vill skicka vidare till andra.
  • Tydligt varumärke:
    Berätta tydligt i din profil vad du erbjuder, vem du riktar dig till och varför man ska följa dig. Redan i biografin bör det framgå vad man kan förvänta sig av ditt konto.

När du vet vad som påverkar synligheten blir det också lättare att skapa innehåll som faktiskt når ut.

Fem tips på hur du kan optimera ditt innehåll för att synas bättre:

1. Optimera din profil

Var tydlig med vem du är och vad du erbjuder. Exempel: Om du driver en kajakuthyrning i Bohuslän, skriv inte bara "Äventyr i naturen" i din bio – skriv till exempel: "Kajakuthyrning och guidade turer i Bohusläns skärgård. För dig som vill uppleva havet på riktigt."
Tala om vem du är, vad du erbjuder och för vem – redan i din profiltext.

2. Använd sökord

I rubriker, texter och hashtags. Exempel: Om du driver ett Bed & Breakfast i Dalarna, tänk på vilka ord folk söker efter. I stället för att bara skriva: "Välkommen till oss!" skriv till exempel: "Bo på charmigt Bed & Breakfast i hjärtat av Dalarna – nära natur och kultur." I hashtags: använd specifika sökord som #bedandbreakfastdalarna #semesteridalarna #boendedalarna i stället för bara #semester.
Använd plats, tjänst och säsong i rubriker och hashtags för att bli hittad.

3. Tagga plats

Gör det lätt för resenären att hitta innehåll kopplat till destinationen. Exempel: Om du lägger upp ett inlägg om en härlig middag på din gårdsrestaurang i Skåne – glöm inte att tagga platsen som till exempel: "Skepparslöv, Skåne län" eller "Kristianstad". På Instagram eller Facebook kan du lägga till en plats direkt i inlägget. Det gör att resenärer som söker på destinationen och ser ditt inlägg bland relevanta resultat.
Plats-taggar gör att du kopplas till lokala sökningar och semestersökningar.

PlattformFungerar hashtags?Vad används de till?Rekommenderad användning
Instagram✅ JaKategorisera, öka sökbarhet, synas i hashtag-flöden3–10 relevanta och gärna platsbaserade
TikTok✅ JaAlgoritmstyrning, trender, upptäckbarhetKombinera breda + nischade taggar
YouTube✅ DelvisKlickbara, men begränsat genomslag1–3 som stöd i titel eller beskrivning
Facebook⚠️ BegränsatKlickbara men svag effekt på räckviddAnvänd sparsamt – innehåll är viktigare
Pinterest❌ NejHar tappat funktionalitetAnvänd sökord istället
Snapchat❌ NejInga funktioner för hashtagsEj relevant
LinkedIn✅ JaÄmneskoppling, branschdialoger, sökbarhet2–5 relevanta ämnes- eller bransch-taggar

4. Samarbeta smart

Lyft varandra i flödet. Exempel 1: Om du driver en äventyrsaktivitet i fjällen – bjud in det lokala hotellet till ett gemensamt inlägg på Instagram: "En dagstur med @fjällupplevelser och boende på @hotellfjällnatten = ett perfekt fjälläventyr!"Instagram kan ni publicera samma inlägg på båda era profiler så att det syns för bådas följare – och tillsammans skapa en mer attraktiv berättelse. Det ökar både räckvidd och förtroende.

Sampublicera innehåll – och nå dubbelt så långt med hälften så mycket jobb.
Exempel 2: Om du driver ett vandrarhem nära en gårdsbutik eller ett kafé – tagga dem i dina inlägg och tipsa om deras utbud: "Efter frukost hos oss – ta en sväng till @lokalkaffet för en hembakad bulle och lantlig utsikt." Samarbeten i sociala medier stärker helhetsupplevelsen för resenären, och när ni tipsar om varandra kan ni nå ut till varandras följare – helt kostnadsfritt.
Lokala samarbeten ger större räckvidd, starkare berättelser och ett mer attraktivt helhetserbjudande till resenären.

5. Skriv alt-texter på bilder

För bättre tillgänglighet och extra synlighet i bildsök. Exempel: Om du postar en bild på en familj som paddlar kanot på en solig sjö, skriv inte bara "Bild 1" i alt-texten. Skriv istället: "Familj paddlar kanot på stilla sjö i Smålands skogar, sommarsemester i Sverige." Det gör att bilden kan indexeras i sökningar både på sociala medier och i Google bildsök, samtidigt som det förbättrar tillgängligheten för användare som använder skärmläsare.
Alt-texter hjälper både synlighet och tillgänglighet – två flugor i en smäll!

Plattformarnas algoritmer belönar innehåll som skapar sparningar, delningar och engagemang. Satsa på innehåll som folk vill sprida!

Kom ihåg – sociala medier kräver ställningstagande

Sociala medier är inte bara en marknadsplats – det är också en arena där värderingar och trovärdighet spelar en allt större roll. Var därför medveten om vilka budskap du står bakom, och se till att din kommunikation speglar ditt företags värderingar på ett ärligt sätt.

Genom att jobba konsekvent, autentiskt och målgruppsnära kan du skapa innehåll som både inspirerar, engagerar och driver affärer – och samtidigt bygger ett starkt och hållbart varumärke över tid.

Checklista för effektiv marknadsföring i sociala medier:

✅ Har du skapat en tydlig målgrupp/persona?

✅ Varierar du dina inlägg mellan inspiration, information och bokning?

✅ Har du optimerat dina inlägg med rätt sökord, plats och hashtags?

✅ Publicerar du relevanta inlägg kontinuerligt (minst 1–2 gånger i veckan)?

✅ Följer du upp och analyserar vad som fungerar – och justerar därefter?

✅ Har du testat köpt spridning för att öka räckvidden?

Källa:

[1] Målgruppsanalys 2024, Visit Sweden/YouGov.