Digitala plattformar
Vägval för bokningsbarhet online
Med hjälp av den digitala värdekedjan kan du steg för steg fundera på hur du vill vara bokningsbar online. Vill du erbjuda bokningar via din hemsida direkt till kunder? Eller vill du ha möjligheten att nå ut med ditt erbjudande via andra online aktörer?
Varje företag behöver utifrån sina förutsättningar och resurser, steg för steg, skapa sin strategi för att nå digitala resenärer. Oavsett val gäller det att balansera dina förutsättningar och behov utifrån de plattformar och kanaler som du bedömer på bästa sätt ökar din lönsamhet. Kostnaderna i form av provisioner varierar och spelar in när insatser och åtgärder bedöms för att ha rätt riktning och ge bästa resultat. Här presenteras några huvudinriktningar:
Bokning endast på din hemsida
Utifrån din hemsida kan du, för att bli bokningsbar, välja att inkludera en bokningsmotor eller bokningssystem med pris- och inventariesystem. Din kund kan då boka direkt på din hemsida och via inventariesystemet kan du ha egen kontroll på det antal produkter/tjänster du vill sälja.
Bokningsbar via andra online aktörer
Om du har en hemsida med boknings- och inventariesystem så kan du även distribuera dina produkter via andra och fortfarande själv styra det du vill sälja. Det finns olika typer av lösningar och samarbeten, t ex kan du välja att:
- Samarbeta med en channelmanager som distribuerar din produkt vidare till olika plattformar och kanaler såsom OTA/Meta aktörer och kunden bokar via dessa.
- Distribuera din produkt direkt via en OTA eller bedömningsportal som TripAdvisor och kunden bokar via dessa.
- Distribuera din produkt direkt till en Metasearch eller MetaMeta och bokningen sker där.
Använda extranät lösningar
Du kan använda en extranätlösning hos en eller flera parter där du lägger upp dina produkter, t ex en OTA:s hemsida. Då finns din administration av priser och inventariesystem hos denna externa part och du behöver själv ändra dina uppgifter hos vald samarbetspartner.
Del av paketerad resa som säljs av andra online
Att jobba med lokala arrangörer som t ex en destination, en specialiserad upplevelsearrangör eller en internationell researrangör – som alla är online – är för många en bra kanal. Företaget agerar då underleverantör och upplevelsen är en del av en paketerade resa. Då tilldelar du ett antal enheter av din produkt, till exempel antal bäddar, antal vandringsturer, vilka då kan paketeras, distribueras och marknadsföras i arrangörens online kanaler.
Det kan även finnas en kombination av lösningar ovan beroende på dina behov av t ex global distribution när du har låg efterfrågan eller lokal distribution på vissa marknader, när efterfrågan är hög från det landets kunder.
En introduktion av utvalda digitala plattformar
I takt med den snabba teknikutvecklingen och digitaliseringen kommer nya tjänster samtidigt som resenärers boknings- och resebeteenden förändras. Ett sätt att förstå vilka val som du kan göra är att använda dig av en beskrivning av en digitaliserad värdekedja framtagen för turismföretagare. Beroende på vilken typ av produkt du erbjuder så ser möjligheterna olika ut där olika aktörer skiljer sig åt, både till exempel i funktioner och tekniska lösningar. Här hoppas vi att vi kan hjälpa dig att visa på hur allt hänger ihop.
Den digitaliserade värdekedjan
- Pris- och inventariesystem samt channelmanagers. För att effektivt kunna styra dina inventarier och pris på din hemsida så finns olika bokningssystem. Det finns många olika system som kan passa dig beroende på dina förutsättningar och behov men är ett måste för att kunna sälja direkt online. Flera av dem har även channelmanager funktioner. Genom att använda en channelmanager så distribueras dina inventarier och priser från den egna bokningsmotorn (eller det egna bokningssystemet) till ett flertal onlinebokningssidor på en och samma gång. I stället för att behöva gå in i olika extranätlösningar av ett flertal onlineplattformar kan man göra ändringar inom pris/inventarier i en Channel Manager, som i sin tur uppdaterar alla anslutna sajter.
- OTA och bedömningssidor. Online Travel Agencies (OTA) är marknadsförings- och bokningsplattformar som samlar en mängd olika reseprodukter för olika destinationer på en och samma sida. De har har sedan många år ett etablerat bokningsbart utbud inom hotell- och transport som flyg och hyrbil, oftast mot provision. I nuläget lägger allt fler OTA:er ett större fokus på att utveckla sina erbjudanden inom sevärdheter och upplevelse. Syftet är att behålla kunden på den egna plattformen – hela semestern och resan ska kunna köpas på ett ställe. Att utveckla detta är också ett sätt att fortsätta skapa tillväxt för plattformarna i en hårt konkurrensutsatt marknad där allt fler tävlar om kundens bokningar. De största marknadsplattformarna inom OTA är: – Booking Holding – Expedia Group – Ctrip (Kina).
- MetaSearch och MetaMeta. En meta sökmotor är en prissammanställningssida som jämför priser från hela internet oftast inom hotell, transport och/eller hyrbilar. Huvudfunktionen i en meta sökmotor är att den vidarebefordrar en sökfråga till flera andra sökmotorer samtidigt, som alla samlar in och bearbetar resultat. Till skillnad från en OTA är en meta sökmotor inte en bokningsplattform utan en oberoende resesökmotor. Meta sökmotorer som Momondo, Kayak, Google travel länkar utifrån sökresultatet för valt datum och produkt till produktägarens eller OTA:ers hemsida för bokningen. En meta sökmotor tillhandahåller indirekt bokningar, dvs den fungerar på samma sätt som de flesta digitala reklamplattformar, dvs företagens betalar för reklamplatser som visas för de användare de vill attrahera. Beroende på webbplatsen betalar företagen en CPA (kostnad per förvärv) eller CPC (kostnad per klick) då själva bokningen görs på den egna plattformen, dvs bokningen sker inte på sökmotorn.
Det finns även metameta sökmotorer vilka aggregerar olika meta sökmotorer t ex CheapFlightsFinder. Även inom meta sökmotorer sker en snabb utveckling. Idag finns många olika typer av tjänster även för mindre hotell och andra tjänster anses till viss del närmas sig funktionen med OTA. Intressant är även att meta sökmotorerna ligger långt framme vad gäller funktionalitet vilket kan vara en fördel i takt med förändrade bokningsbeteenden hos resenären.
OTA under utveckling
Konkurrensen är stor om resenärernas bokningar. Idag pågår sammanslagningar och uppköp av såväl nya uppstickande aktörer som redan etablerade större OTA företag och nya tjänster tas fram. Utvecklingen kan beskrivas inom följande områden: OTA:er och Meta-sök som idag är etablerade inom hotell- och med resekomponenter som flyg och hyrbil, lägger fokus på så kallade tilläggsprodukter som aktiviteter och turer, så att kunder som redan handlar på plattformen kan köpa till sig flera delar till sin resa. Eller går in på nya geografiska marknader. Exempel aktörer är Expedia, Momondo. Informations- och bedömningssidor som TripAdvisor förflyttar sig från informations- och marknadsföringsfunktionen till att bli bokningsportal för enskilda reseprodukter. Ingångsspunkten är då ”social proofing” där andras kunders bedömningar används för att kunna göra rätt val vid bokning av olika reseprodukter. Sökmotorer (särskilt Google) och handelsplattformar (som Amazon) använder sig av dataunderlaget från tidigare sökningar kring ett ämne för att leda potentiella kunder till sina egna bokningsfunktioner (Google Travel, Amazon Local).