Hoppa till innehåll
simon_paulin-staying_connected-6631.jpg
Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se

6 tips för att lyckas med att marknadsföra i sociala medier

Under de senaste åren har vikten av sociala medier ökat exponentiellt, både som en plattform för marknadskommunikation och som en plattform för försäljning av produkter och tjänster.
Senast uppdaterad:3 juni 2024

I den här artikeln kommer vi ge dig 6 tips för hur du lyckas på sociala medier:

  1. Tänk känslor.
  2. Tänk visuellt.
  3. Tänk sökmotor.
  4. Tänk variation.
  5. Köp spridning.
  6. Mät resultat.

Kort livslängd på inlägg - viktigt med kontinuitet

En av de viktigaste skillnaderna mellan sociala medieplattformar och andra onlineplattformar ligger i sättet hur informationen visas i form av ett tidsflöde, där det senaste inlägget alltid ligger överst, och stegvis ersätts med nyare inlägg. Tempot är högt och synligheten av ett inlägg relativt kort. En viktig del av arbetet med sociala medier är därför behovet av att arbeta kontinuerligt och ha en hög frekvens av inlägg för att kunna öka synligheten och räckvidden. Effekten av regelbundna korta inlägg (exempelvis minst 1-2 gånger i veckan) är högre än att lägga ut ett erbjudande 1 gång inför en säsong.

Under de senaste åren har sociala medieplattformar haft en mycket starkare relevans inom både marknadsföring (genom betald reklam, engagemang och räckvidd) och försäljning av produkter och tjänster. Stora ekonomiska resurser har flyttats från de klassiska marknadsföringskanalerna som print, TV och utomhusreklam till alternativa kanaler likt YouTube, Facebook eller Pinterest. Den stora anledningen till den här flytten av marknadsföringsresurser är mängden och kvalitén på datan om sina användare, som sociala medieföretag tillhandahåller och äger, och som företag kan ta del av i form av insikter.

Vilken typ av data samlas in?

Datan som samlas in i sociala medier är beteendedata, som baseras på de reaktioner som ett inlägg, en kommentar eller en reklam framkallar. Dessa reaktioner mäts i delningar, engagemang eller interaktioner kring ett inlägg. I marknadsföringssammanhang är den typen av data ytterst relevant, eftersom syftet med marknadskommunikationen är att framkalla känslor hos kunden.

De 6 viktigaste tipsen för att lyckas med marknadsföring i sociala medier:

  1. Tänk känslor
    Syftet med dina inlägg är att skapa en reaktion hos mottagaren, som medför engagemang såsom en delning, en kommentar eller att klicka på länken i ditt inlägg. Att tilltala kundens känslor genom att tydligt lyfta in positiva emotioner i bild och ordval kan ge den önskade effekten. I dina bilder och texter kan du därför lyfta in emotionella triggerpunkter som exempelvis minnen, lukt, glädje, gemenskap, naturen, äventyr eller avkoppling. Vad just din målgrupp går igång på är något du behöver ta reda på.
  2. Tänk visuellt
    Bildinlägg skapar delningar, därav kan bilder eller videoklipp av hög kvalité hjälpa till att lyfta fram din produkt och varumärke. Ett tips är att lägga tid och arbete på att skapa en bildbank/videobank med bilder/videos från din verksamhet, under alla årstider. Du kommer att behöva många bilder och videoklipp för att regelbundet kunna mata ut budskap på de olika plattformarna. Tänk på att fota och filma det du vet din målgrupp vill göra och uppleva hos dig.
  3. Tänk sökmotor
    Idag har sociala medier blivit en egen sökmotor, därför är det viktigt att även här använda rätt sökord i inläggen, taggning av plats och hashtags för att öka din synlighet. Även om hashtags idag inte sägs påverka algoritmerna kan det vara relevant för att tydliggöra vad innehållet handlar om. Idag finns redan funktionen att lägga till en beskrivning av sin bild (alt-text) och i flera länder kan man även söka på innehåll.. Att tänka sökmotor inom sociala medier har även en positiv påverkan på tillgänglighet, då olika tjänster kan läsa upp beskrivning, bildtext och hashtags.
  4. Tänk variation
    Eftersom olika individer befinner sig på olika platser i resecykeln är det bra om du variera dina inlägg mot de olika faserna. Det gäller att hitta en balans mellan att:

    Inspirera – fina bilder och filmer och texter som lockar till besök.
    Informera – tips om vad besökaren kan göra på plats för de som planerar sin resa.
    Locka till att boka – riktat inlägg om en viss produkt/tjänst som finns att köpa med länk till din bokningsportal.
    Berätta - dela med dig av dina gästers berättelser om vad de tycker som upplevt din produkt/tjänst på plats.

    I alla faserna är det viktigt att ta med en ”Call to Action”, dvs en uppmaning att klicka sig vidare. I inspirationsinläggen kan det räcka med en länk till din hemsida där besökaren kan fortsätta att inspireras eller en fråga för att lära känna dig målgrupp ännu mer.
  5. Köp spridning
    På alla sociala medieplattformar kan du öka din exponering genom annonsering. Det innebär att du kan köpa dig en synlighet av dina inlägg hos en större och bredare målgrupp, dvs dina inlägg kommer upp i deras flöde. Vem som kommer att se inläggen baseras på din potentiella kunds profil från tidigare användning inom plattformen. Därmed är det möjligt att få en hög träffsäkerhet som är relativt billigt att åstadkomma. De flesta plattformar använder sig av en CPC-modell (Cost-per-Click) som är överkomligt även för mindre aktörer. Tänk också på vilka plattformar dina kunder använder och vilken du vill investera i. Här kan du behöva hjälp av en expert på just köpt annonsering i sociala medier.
    Vilka sociala kanaler som är mest intressanta för olika målgrupper redovisar vi på Kunskapsbanken under respektive marknad >>

    Länkar till olika reklamportaler:
    Instagram
    Facebook
    Pinterest
    YouTube
    TikTok
  6. Mät resultat
    När du har etablerat en kontinuitet i dina inlägg, avsätt tid för att mäta, analysera och optimera dina inlägg. Dessa tre steg är viktiga för att effektivt hantera dina sociala strategier, utvärdera deras effektivitet och ändra de strategier som inte har den önskade påverkan på ditt företag eller ökar din räckvidd.

Oavsett om du fokuserar på Facebook, Instagram, videor på YouTube eller LinkedIn måste du ständigt utvärdera dina affärsmål och den taktik du använder för att nå dina mål. Alla plattformar tillhandahåller väldigt detaljerade analysverktyg som ger dig insikter i hur dina inlägg har presterat. Titta på delningar, kommentarer, eventuellt köp eller transaktioner. Passivt engagemang som ”likes” eller ”hjärtan” ger tyvärr inga slutsatser om effektiviteten av dina inlägg.

Moral och etik i sociala medier – myntets baksida

Under åren har diskussioner förts om huruvida sociala medier påverkar användarens uppfattning och världsbild. Om sociala medier kan driva opinion för eller emot ett visst ämne inom t ex politik, miljö eller en viss världsuppfattning.

Principen att skapa emotionella reaktioner, som sociala medier använder sig av för att rikta innehåll mot sina användare, har lett till att sanningshalten i budskapen ibland kanske har fått stryka på foten. Det har blivit viktigare att en bild eller ett inlägg skulle få så många tittare som möjligt snarare än att det som skrevs eller visades var sant. Dessutom kunde man som användare öka på spridningen av sina inlägg genom att betala för att få en ökad spridning, utan att det skedde någon form av verifikation av innehållet.

Att den typen av informationsspridning medför risker har många av de stora social media- aktörerna tagit lärdomar av under de senaste åren. Det flesta plattformar har införd någon form av granskning av innehållet, mest genom ett ställningstagande att viss information inte är pålitligt eller verifierad.

Dock finns det inga garantier att dessa sociala medieaktörer kommer agera ifrån något annat än ekonomiska intressen i framtiden, vilket medför ett dilemma för den som vill nå ut till sina kunder eller intressenter. De allra flesta plattformar bedriver sin ekonomiska verksamhet långt ifrån användarens hemmaplan, dvs att de pengar man spenderar för att öka synlighet inte bidrar till den lokala eller regionala ekonomin. Här måste varje näringsidkare ta ställning till frågan huruvida det går att skilja mellan nyttan av sociala medier för ens egen verksamhet gentemot den eventuella påverkan andra inlägg i dessa plattformar har i andra frågor.

Webbinarieserie

Här presenterar vi en serie webbinarier kring hur du arbetar i sociala medier, tillsammans med Alexandra Bylund.

  • Sign post
    Foto: Jerker Andersson/imageban.sweden.se
    Presentation

    Del 1. En kommunikations-strategi för sociala medier

    2020. Vilken strategi bör du ha för att nå fram till resenärer i sociala medier, dvs HUR, NÄR, VAR och VAD ska du kommunicera. Svaren blir grunden i din strategi. Filmen hjälper dig.

  • Winter fika by the fire
    Foto: Anna Öhlund/imagebank.sweden.se
    Presentation

    Del 2. Content för sociala medier

    2020. Du vill sälja din anläggning och verksamhet, men hur gör du det utan att egentligen sälja? Jo, du skapar värdefullt innehåll i dina kanaler, filmen visar hur.

  • Friends in the city
    Foto: Simon Paulin/imagebank.sweden.se
    Presentation

    Del 3. Marknadsföring i sociala medier

    2020. Att använda sociala medier för sin marknadsföring, är både kostnadseffektivt och enkelt. I den här filmen får du tips på hur du producerar annonser för sociala medier samt hur du riktar annonserna till dina önskade målgrupper.