Content för Sociala Medier
Längd 15.32 minuter.
Reflektera över fördelningen i ditt flöde
Scrolla igenom de senaste 20 inläggen, vilken rate ligger du på? Hur många procent sälj och hur många procent värdeladdat innehåll ligger du på i din kanal?
Vad är säljande:
- Öppettider.
- Menyer.
- Kom till vårt…
- Uppvisande av nya produkter.
- Berättande om tjänster/priser.
- Välkommen på gratis…
- Välkommen på öppet hus/event etc.
Vad är värdefullt innehåll?
- Igenkänning – det vi känner igen, det älskar vi, gillar och delar.
- Inkluderande – att inkludera våra följare i det vi gör. Att i konversationen bjuda in till utmaningar i vardagen, att be följare tipsa och dela med sig av sina erfarenheter när det gäller något specifikt. Att våga be om hjälp, det resulterat i en massa kommentarer och engagemang.
- Kurerat innehåll – Innehåll där vi med vår specialistkompetens valt ut gobitar, det som är riktigt bra och sen paketerat och delat det till våra följare. När vi tipsar om saker som vi lärt oss, det genererar klick.
- Ställningstagande – Våga ta ställning och kommunicera ut det. Våga visa vem du är! Våga visa vad du och ditt företag står för, i en, eller flera frågor.
- Inspirerande – Inspirera med bilder från er miljö, var ni är, var ni jobbar, vad ni gör. Viktigt att förstå vad som är inspirerande för målgruppen just och inte det som är inspirerande för en själv, som företag.
- När vi delar med oss av någonting – Dela med dig av din specifika kunskap. Det du kan…vad det nu är specifikt. Folk älskar när vi delar med oss av vår kunskap. Det är heller aldrig dåligt för affärerna, målet är att hamna ”top-of-mind” den dagen din målgrupp ska beställa, just det du gör.
- Hållbart – Innehåll som inte bara är aktuellt här och nu, utan att det håller över tid. Använd er av blogg-artiklar, de ligger ute länge på internet och Google får mer tid att hitta dem, och ranka dem. Du kommer hamna högre och högre i rank om det är bra, innehåll. Var noga med att skriva när du senast uppdaterat inlägget så folk vet att det fortfarande är relevant information.
- Personligt – Våga vara personlig även om du är ett stort företag. Tänk på tonalitet i texter, jobba med namnen på de som arbetar, försök vara tillgänglig och personlig även om du jobbar på ett stort företag. Tänk litet företag, så blir du per automatik personlig.
Målgrupp och personas
Vem vill du nå ut till? Det är det absolut viktigaste att ta reda på. Ju mer du vågar nischa in dig, desto bättre blir ofta innehållet, och desto fler kommer du att nå ut till.
Motsatsen – att erbjuda ett brett innehåll till en bred målgrupp är mindre bra. Det tar bara väldigt mycket längre tid och kostar en massa pengar och resultatet blir att du når många som inte är speciellt intresserade. De kommer alltså inte att köpa din vara/tjänst/utbud. Vi behöver ta reda på vem du vill nå och han/hon är intresserade av.
Skapa personas, det är fiktiva personer som du tillskriver egenskaper, intressen, hobbies, värderingar, så mycket som du bara kan komma på om varje persona, så att du lär känna dem. Rita till och med upp dem, så att du vet hur de ser ut. Ge dem namn, gör dem verkliga, så är det lättare för dig sedan att prata med dem i dina olika inlägg.
Skapa mellan 1-4 personas och fundera på vad de olika personerna som döljer sig bakom respektive persona söker för inspiration och information på nätet. Vad kan du hjälpa dem med? Hur kan du effektivisera deras vardag? Hur kan du öka på deras kunskap? Hur kan du få dem att skratta eller gråta, eller känna nånting? Hur kan du få dem att känna igenkänning?
Det handlar om att skapa innehåll som de är intresserade av, givetvis utifrån det ni gör i ert företag, men det viktigaste är att du ska nå fram och prata om sånt som intresserar dem. Då kommer det vara lättare att skapa värdeladdat innehåll i dina kanaler som i sin tur genererar nya följare, gilla, dela och så småningom affärer.
Fler webbinarier, med Alexandra Bylund, i samma serie om sociala medier hittar du här.
Del 3. Marknadsföring i sociala medier
Del 1. Kommunikationsstrategier för sociala medier