Kommunikationsstrategi för Sociala Medier
Längd 17.22 minuter.
Hur når vi ut i sociala medier idag?
Från rapporten ”Svenskarna och Internet” lär vi oss att:
- 83% använder sociala medier.
- 86% chattar i t ex Messenger och WhatsApp istället för att publicera inlägg på Facebook.
- 65% använder sociala medier dagligen.
- 74% använder Facebook, en liten minskning men fortfarande stort.
- 61% använder Instagram, ökar i antal användare fortfarande. Fler äldre nu.
- 39% använder snapchat, unga och deras föräldrar.
- 49% läser bloggar, många läser fortfarande bloggar.
- Alla under 25 år använder Youtube!
- 97% använder e-post. Bra då du är säker på att mailet kommer fram, sen kan du aldrig garantera att mottagaren öppnar mailet.
Vi är alltid online!
Vi utsätts för 4 miljoner informationsenheter per sekund och vi kan bara ta in 30! En informationsenhet är allt du hör, ser och kan uppfatta. Vi vill vara en av de 30, i alla fall en gång om dagen, eller en gång i veckan, eller nån gång. Hur ska vi kommunicera för att bli en av de 30? Det finns fem saker du ska tänka på innan du skapar och postar innehåll i sociala kanaler:
1) Använd tvåvägskommunikation
Är du osäker på hur du ska kommunicera i sociala medier, så gör exakt som du skulle gjort i verkliga livet. Hur pratar du med folk du möter på t ex en mässa? Du berättar lite och väntar på svar och så berättar du lite mer och så får du svar… du interagerar med dem du pratar med. Det är lätt att glömma det här med tvåvägskommunikation när du skriver inlägg på sociala medier. Det är aldrig intressant att prata med personer som bara pratar om sig och sitt och sen struntar i vad du tycker. I sociala medier råder tvåvägskommunikation, det är ett socialt och relationsskapande medie.
2) What´s in it for me?
Vilket värde finns för den som ska titta på dina inlägg? Skapa värde för dina mottagare. Det är vanligt med inlägg där vi vill sälja, berätta om våra produkter, om oss själva och där vi glömmer att skapa värde för den som läser våra inlägg. En bra tumregel är 80/20, där 80% av våra inlägg ska vara värdefulla för våra läsare och 20% kan innehålla sälj.
Hur du skapar innehåll med värde får du lära dig i avsnittet Content för sociala medier. Men ett litet tips nu är att t ex skapa guider med värdefullt innehåll, där du bjuder på din kunskap. Kom ihåg! Det ska alltid finnas ett värde för mottagaren.
3) Kontinuitet
Posta inlägg kontinuerligt över tid, så bygger du ett förtroende mellan dig och målgruppen. Det är förtroendeingivande att finnas där över tid. En annan anledning är att algoritmen i sociala kanaler, gillar när vi är aktiva kontinuerligt. Nyare inlägg prioriteras oftast högre än gamla inlägg. Postar du bara en gång i veckan så blir det många andra inlägg som prioriteras före er. Observera att det går inte att göra punktinsatser i sociala medier av kampanjkaraktär, inför t ex ett event, det måste småputtra mest hela tiden, då växer vi sakta och lite grann åt gången.
4) Engagemang
Vi behöver vara engagerade i det vi gör, för våra produkter/tjänster. Dina mottagare känner energin, även bakom sina skärmar. Vi känner om folk och företag är närvarande. Schemalägg därför inte en massa inlägg framåt i tiden, det fungerar inte. Det är mänskliga relationer i sociala medier som vi behöver vårda och är du engagerad och brinner för din målgrupp och det du gör, märks det och ger resultat.
5) Timing
Det finns algoritmer som bestämmer vad som ska synas i våra flöden. Ju fler kommentarer, likes och delningar du får desto högre rankas du i algoritmen och desto större räckvidd får dina inlägg. Du har då chans att få ännu fler följare och ännu större räckvidd och ännu fler kunder och besökare. Det är viktigt att sträva efter att få en hög interaktion på dina inlägg.
Posta därför inlägg när folk är vakna och sitter med telefonen, då får du automatiskt en spridning och räckvidd. Titta i din statistik och se när dina följare är online. Har du ingen statistik så är det generellt bra att posta inlägg söndag, måndag, tisdag, onsdag, torsdag mellan 20.00 - 21.30.
Fler webbinarier, med Alexandra Bylund, i samma serie om sociala medier hittar du här.
Del 2. Content för sociala medier
Del 3. Marknadsföring i sociala medier