Hoppa till innehåll

Go Online genom att öka din digitala tillgänglighet i hela resecykeln

Den digitala resenären hämtar inspiration, planerar, bokar, upplever och delar sin upplevelse online. Genom fem faser pendlar den digitala resenären mellan inspiration och planering och olika plattformar innan det blir en slutlig bokning.
Senast uppdaterad:18 mars 2024

Effektiva och snabba bokningslösningar, kommunikationssätt och andra digitala verktyg är viktiga för kundens resa. Att lätt och smidigt hitta information för sitt uppkommande äventyr, att kunna boka sin resa online och vid behov snabbt kunna få kontakt med företaget de bokat sin resa med, står högt på prioriteringslistan. Följ med på resecykelns fem faser.

Att vara digitalt tillgänglig innebär att ha en digital närvaro i hela resecykeln.
Resecykeln_ny.png

Följ med på resecykelns fem faser:

Drömma-fasen

I Drömma-fasen av kundresan fokuserar den digitala resenären på att drömma om och hämta inspiration till sin semester. Här är man mottaglig för inspiration genom de flesta marknadsföringskanalerna, både off- och online kanaler.

  • Majoriteten får sin primära inspiration från någon de känner på sociala medier. På de sociala medieplattformar delar resenärerna med sig av bild/rörligt (visuellt) innehåll, både under och efter resan, vilket inspirerar andra potentiella resenärer i drömstadiet. Det ger dig som företagare möjlighet att påverka dina målgrupper genom både direkt och indirekt marknadsföring på sociala medier.
  • Instagram, som enligt målgruppen anses vara en viktig kanal för att få idéer och inspiration för resor, har gjort det möjligt för användarna att följa olika hashtaggar och geotaggar. Det tillåter målgruppen att gruppera innehållet och göra det mer överskådligt. På så sätt kan de samla all inspiration för att vid ett senare tillfälle börja planera sin resa.
  • Pinterest är en annan kanal som i den här fasen inspirerar med sina bilder. Att synas på sociala kanaler som Facebook, Instagram, TikTok och Pinterest är ett viktigt utgångsläge för att skapa ett digitalt skyltfönster.

Olika nivåer på din digitala närvaro:

Välj en nivå som passar din digitala mognad och dina förutsättningar.

Planera-fasen

I Planera-fasen söker den digitala resenären aktivt information om sitt resmål inför sin semester. Resenären jämför olika länder, destinationer samt transporter, restauranger och upplevelser från olika företag och aktörer.

  • Här spelar företagens digitala synlighet en viktig roll. Det gäller att både vara närvarande online, på de valda plattformar där målgruppen söker information och att ha relevant och uppdaterad information på den egna hemsidan.
  • Om du använder sociala medier kan effekten maximeras ytterligare utan att kosta mer tid. Ett exempel skulle kunna vara att använda specifika hashtaggar, t ex #paddling, för temaområden inom upplevelser på Instagram och att använda dessa i samband med geotaggar t ex #dalälven som är kopplade till destinationer för att öka din synlighet.
  • Att söka fritt på Google är det allra vanligaste. Att hålla sin profil uppdaterad på Google Business är avgörande för att öka din synlighet. Nu finns möjlighet att koppla dina sociala media kanaler till din Google Business profil för ökad synlighet i sökresultatet.

Olika nivåer på din digitala närvaro:

Välj en nivå som passar din digitala mognad och dina förutsättningar.

Boka-fasen

I denna fas av kundresan handlar det om att finnas med ett boknings-bart erbjudande där resenären föredrar att boka och erbjuda den digitala resenären en effektiv och smidig bokning.

  • Resenärer bokar ofta sin semester i ordningen transport, boende, aktiviteter och äta. Trots att aktiviteter och upplevelser är själva syftet med resan, bokas de ofta precis innan genomförandet. Som företagare är det därför viktigt att prioritera att arbeta med tydliga ”Call to Action” (CTA) aktiviteter för att skapa tryck på bokning i ett tidigare skede.

Ur resenärens perspektiv finns fem olika sätt att boka:

  1. Researrangör/agent tillhandahåller färdigpaketerade produktlösningar som oftast inkluderar övernattning. Har en egen bokningslösning.
  2. Direktkontakt med företaget – Etableras oftast via telefon, mejl eller kommunikationsappar som t.ex. Facebook Messenger och WhatsApp.
  3. Hemsida – Detta kräver en bokningsmotor som förvaltar dina produkter/tjänster och priser. Viktigt att dina potentiella kunder hittar till din hemsida och att produkterna är tydligt definierade och tillgängliga.
  4. Lokalt samarbete – Finnas hos samarbetspartners och aktörer inom samma region eller område för att öka din synlighet hos målgruppen.
  5. Online Travel Agent (OTA) – En bokningsaggregator med upplevelser som är tillgängliga på olika destinationer där produktägaren har gjort sin produkt bokningsbar mot en provisionsavgift i relation till bokningsvärdet.
  6. Metasajter – Sidor som aggregerar priser från olika hemsidor (till exempel OTA, företagarens hemsida och på online researrangörs hemsida) och länkar till motsvarande sida där bokningen genomförs.

Ett gap mellan resenärernas efterfrågan och företagens erbjudande

Även om teknikanvändningen hos resenärerna har ökat snabbt under det senaste decenniet, möter bara hälften av företagen (46%) det behovet med ett bokningssystem. Fyrtiofyra procent av företagen använder istället ett system från en tredje part och 9% förlitar sig på ett eget bokningssystem (Phocuswright 2022).

Ingen enskild kanal dominerar onlinebokning

  • Bland de resenärer som bokade upplevelser online på plats under sin senaste resa var det 30% som bokade via de mest populära onlinekanalerna (OTA), t.ex. Expedia eller Tripadvisor. Andra populära onlinebokningskanaler är Google, destinationssajter, säljare av onlineaktiviteter och sociala plattformar (Phocuswright 2022).
  • Bokningsfönstren för upplevelser på destinationen är korta, och ungefär en tredjedel av resenärerna bokar samma dag som upplevelsen äger rum. Ungefär tre av fyra bokade turer, aktiviteter och attraktioner inom en vecka före ankomstdatum.

Olika nivåer på din digitala närvaro:

Välj en nivå som passar din digitala mognad och dina förutsättningar.

Uppleva-fasen

Nu fokuserar den digitala resenären på upplevelsen, både i form av förberedelser inför resan som den faktiska resan, boendet och de aktiviteter som planeras. Fokus ligger helt enkelt på att ha en bra semester.

Följande område är värda att tänka igenom för att förbättra Uppleva-fasen för den digitala resenären:

  • Hur enkelt är det att hitta till din destination? Går check-in och eventuell betalning smidigt? Är det enkelt att komma i kontakt med researrangör, kanotuthyrare eller hundspannsguide om något oväntat skulle hända eller frågor måste ställas?
  • Resenären vill enkelt hitta vad de kan uppleva där de befinner sig. Att ha en uppdaterad sida på Google Business Profile med korrekta öppettider, telefonnummer, mail och webbsidor med mer information är en god start.
  • Många resenärer använder sig av en smartphone under sin resa. För att underlätta för resenären är det viktigt att mobilanpassa din hemsida. Många företag kan hjälpa till att skräddarsy hemsidor utifrån er målgrupps behov.
  • Det finns ett stort värde i att ha så mycket relevant information som möjligt på din egna hemsida för att förbättra upplevelsen för kunden och effektivisera för företaget. Enkelt för kunden att hitta och för dig att hänvisa till.
  • I dagsläget finns ett större utbud av kommunikationskanaler. Att finnas tillgänglig på exempelvis Messenger och WhatsApp kan skapa ett högre förtroende och trygghet för kunden och därmed en bättre upplevelse.
  • Att göra Wi-Fi tillgängligt kan vara en vital åtgärd för att din kund ska kunna kommunicera och lokalisera sig.
  • Skapa fotovänliga platser, bakgrunder eller budskap under vistelsen som gästen kan sprida vidare i egna kanaler. Kanske en rolig skylt, plats eller utsikt. Detta kan sedan förstärka kundens upplevelse i Minnas-fasen.

Olika nivåer på din digitala närvaro:

Välj en nivå som passar din digitala mognad och dina förutsättningar.

Minnas-fasen

I den sista fasen av kundresan vill den digitala resenären dela med sig av sin upplevelse och kan därigenom få andra att börja drömma om en liknande semesterresa.

  • Här kommer sociala medier in i bilden igen och de mer visuella kanalerna, som Instagram, TikTok, Pinterest, har här stor betydelse. De bilder och berättelser en gäst förmedlar kan väcka inspiration nog för att skapa nya gäster. Därför är det viktigt att ta tillvara på denna typ av indirekta marknadsföringsverktyg och närvara i de kanaler som potentiella och existerande resenärer återkommer till och besöker.

Prioritera kanaler och uppmana till att lämna omdömen

  • Instagram – men även andra sociala medier med stort visuellt fokus – kan ha stort värde för dig som företagare. Ett sätt att göra det lättare för dina resenärer att hitta dig är att komplettera inlägg med hashtaggar och geotaggar.
  • Att rekommendera gäster att göra utvärderingar efter sin resa och dela dem är ett effektivt sätt att skapa förtroende för nya gäster. Överlag har omdömen blivit viktigare idag då 9 av 10 läser omdömen och 3 av 5 lämnar omdömen, de flesta när de varit väldigt nöjda (ur Visit Swedens målgruppsanalys 2021).
  • Utöver att resenärer spenderar tid och pengar på en destination, så har deras bedömningar stort värde för dig som företag. Bedömningarna ger dig information om önskade förbättringar i produkten, de kan bygga bättre relationer med dina kunder, skapa underlag för upprepade kundbesök och hjälpa dig prissätta utefter kundens värdeuppfattning.
  • Ju fler och bättre recensioner, desto mer kan du som företagare ta betalt för dina produkter och tjänster.

Olika nivåer på din digitala närvaro:

Välj en nivå som passar din digitala mognad och dina förutsättningar.

Fördjupningsmaterial: Ladda ner Go Online och arbeta vidare