Det kinesiska medielandskapet
Kinas medielandskap är stort och relativt komplext. Vad som kan vara viktigt att notera är att Kinas medielandskap anses som ett av världens mest restriktiva, delvis på grund av de kinesiska myndigheternas kontroll över klassiska och online-mediers rapportering av politiskt känsliga ämnen.[1]
Trots den stränga censuren i Kina har internet bidragit till att öka spridningen av information och öppna politiska diskussioner.
En växande trend är den ökade funktionaliteten i de sociala medieplattformarna, sk Omni-media. Omni-media avser en komplex medieplattform som består av olika funktioner såsom sök, nätverk, kommunikation, underhållning, spel, köp, möjlighet att dela innehåll m m. [2]
Tuff konkurrens från nya medier
Precis som i många andra länder står traditionella medier inför en mycket tuff konkurrens från nya medier, men vi ser fortfarande att vissa stora internationella titlar använder kvalitetsinnehåll för att locka sina läsare. De flesta traditionella medier har också utvecklat sina egna sociala mediekanaler för att tillhandahålla olika typer av information och behålla läsarnas lojalitet och interaktion.
Bloggare och influencers är fortfarande mycket populära kanaler att arbeta med och det finns fler nischbloggare - med fokus på konst/design, gourmet - som sticker ut. Ganska många av dem bidrar också regelbundet med artiklar till traditionella medier som magasin/tidningar, och de har också sina egna prenumerationskonton på WeChat-plattformen (som är en kombination av blogg, Facebook och Instagram).
Videostreaming blir alltmer populärt och fler människor tittar på nyheter, TV-program och reseprogram online. De mest populära kanalerna för att distribuera korta videoklipp är TikTok, Miaopai, Kwai och Bilibili.
Källor:
[1] Freedom House, Freedom of the press: China, http://freedomhouse.org
[2] Chinadaily https://www.chinadaily.com.cn/a/202205/16/WS62820e62a310fd2b29e5cfda.html