
Svenskars semesterplaner sommaren 2025
Samtidigt har utlandsresorna ökat till 65%, vilket gör konkurrensen om svenska semesterresenärer tuffare än tidigare. Prisvärdhet, trygghet, bokningsvillkor och tillgång till uppdaterad information påverkar i hög grad beslutet att boka. I den här artikeln sammanfattar vi nyckelinsikterna från senaste mätningen.
Klicka på bilden för att förstora den.
Fler vill resa – så fångar du dem
Aprils temperaturmätning bland svenska resenärer visar på en ökad resevilja, ökad konsumtion – och en vilja att semestra i Sverige. Men konkurrensen, särskilt från utlandet, är stark. Du som aktör i besöksnäringen kan påverka beslutsögonblicket – genom trygghet, flexibilitet, prisanpassade erbjudanden och tydlig information.
Svenskarnas semesterplaner januari 2022 - april 2025
I linjediagrammet kan du klicka bort de värden du inte är intresserade av i listan till höger. Du kan förstora diagrammet i hamburgermenyn och även ladda ner datan men glöm inte att ange källan.
Stark reslust men sena bokningar
Reslusten är stor – särskilt för Sverigesemester – men många väntar med att boka. Bara drygt en fjärdedel (27%) hade bokat sitt boende under perioden januari-april, vilket trots allt är den högsta nivån hittills för samma period.
Fler reser – men till rätt pris
Allt färre avstår från semester helt – andelen som inte haft semester har sjunkit till 20% i april 2025, en tydlig förbättring jämfört med 2023. Men priset är fortsatt en tröskel. Många planerar sin semester utifrån kostnadsläget, särskilt yngre resenärer. En del resenärer väljer billigare boenden och kostnadsfria upplevelser, särskilt i åldersgruppen 18–49 år och att resa utanför högsäsong ökar i popularitet – både av ekonomiska och upplevelsemässiga skäl.
Tips inför sommaren för att locka svenska resenärer:
Erbjud trygga och flexibla bokningsvillkor, lyft fram ”boka nu, avboka enkelt”- lösningar, och visa tydligt att verksamheten är öppen och att din verksamhetsinformation är uppdaterad. Det kan vara avgörande för att få gästen att gå från fundering till faktisk bokning. Länken går till en guide om hur du sätter upp din Google Business profil.
Nya (och kvarvarande) beteenden efter pandemin
Pandemins effekter syns fortfarande i hur vi reser. Resor utanför högsäsong, längre vistelser och fler naturbaserade aktiviteter är fortsatt viktiga preferenser.
Dessutom vill många:
- Spendera mer tid i naturen.
- Handla lokalt.
- Välja arrangörer som erbjuder trygghet och säkerhet.
Vad resenärerna säger att de söker
- De mest populära semestertyperna: Kombinationen av avkoppling och upplevelser, storstadsresor och badsemester. Svenskar prioriterar släkt- och vänbesök, följt av storstadsresor, camping/stuga och natursemester.
- Valet av plats påverkas mest av: Vacker natur, närhet till vänner/familj och tidigare erfarenhet av platsen.
Här finns potential för aktörer i hela landet – både i och utanför tätort – att nå fler gäster genom att lyfta sin natur, sina unika miljöer och sin värdskapstradition.
Digitalt stöd gör skillnad!
Svenska resenärer informerar sig idag nästan uteslutande digitalt – särskilt med hjälp av kartfunktioner och den informationen som är sökbar via Google om boenden, restauranger, upplevelser och transporter. Det gör det enklare att planera och känna sig trygg.
Vi fortsätter följa svenskarna
Sedan 2021 har vi följt svenskars reseintentioner och kommer fortsätta göra det under 2025. Svenskar är en viktig målgrupp för svensk besöksnäring och det här är den första avstämningen av tre 2025. Nästa temperaturmätning görs i augusti 2025 och publiceras på Kunskapsbanken under september 2025.
Fler diagram från undersökningen hittar du i rapporten nedan.
Ladda ner rapporten med grafer:
Rapporten ovan är inte helt tillgänglighetsanpassad på så vis att vi inte har skrivit förklarande texter (alt.texter) till varje diagram. Hör av dig till oss via mail om du behöver hjälp med att tyda något diagram så hjälper vi gärna till.
Fakta om undersökningen:
Varje månad frågar vi svenska resenärer om deras resplaner och tre gånger per år sammanställer vi resultatet och redovisar här. Nästa temperaturmätning görs i augusti 2025 och publiceras på Kunskapsbanken i mitten av september.
Målgrupp: Allmänheten i Sverige, 18+ år. Den äldsta är 99 år.
Metod: Genomförs online via undersökningsföretaget YouGovs paneler, på uppdrag av Visit Sweden.
Data vägs utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.
Om resultaten publiceras ska YouGov och Visit Sweden alltid tydligt anges som källa. Innan undersökningens resultat publiceras ska YouGov få del av och godkänna pressmeddelande eller annan användning av resultaten. Syftet är att säkerställa att YouGov analystekniskt kan stå för användningen av resultaten.
Pressmeddelanden ska utformas i enlighet med ESOMAR:s regler, varför följande text ska inkluderas: ”Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov.