Goda globala initiativ
Skribent: Christian von Essen
England: När puben knackar på
I Sverige är det lätt att glömma bort den isolering som människor har tvingats genomleva, särskilt i länder där total nedstängning varit ett faktum. Därför är det extra kul att följa bryggeriernas kreativitet under pandemin.
Brittiska Signature Brew har tagit fram rediga paketlösningar för ölsugna karantänare. Deras ”Pub in a box” innehåller inte bara valfri mängd burköl, utan även ölglas, snacks, ett musikquiz och curerade Spotifylistor för att göra kvällen komplett. I Father’s Day-paketet ingår även en bryggerivisning som han kan lösa in efter att corona släppt greppet.
Eftersom Signature har en tydlig musikkoppling har de även samarbetat med lokala musiker som har levererat pubpaket istället för att rulla runt med turnébussen.
Berlin: Upptäck storstadens dolda munsbitar
Att dra runt i stora turistgrupper längs turiststråkens trånga kullerstensgator funkar dåligt i en pandemi. För dig som vill upptäcka städernas guldgruvor av kulinariska överraskningar har därför mycket att hämta i Bitemojo.
Den app-baserade tjänsten gör att du bara behöver en par skor och en smartphone för att få uppleva en unik, guidad mat-vandring. Till en början lanserades Bitemojo i Berlin, men nu kan du upptäcka matkulturen i städer som Barcelona, Berlin, New York, Jerusalem, Tel Aviv och Singapore.
Turerna är mellan 1-3 timmar långa, och vid varje stopp på vägen ingår en ”bite”, alltså en liten, lokal specialitet. Det fina är att restaurangerna och caféerna på turen får reda på att du kommer när du aktiverar turen i din app. Hur lång tid varje stopp tar beror främst på hur mycket varje krögare har att berätta om sina kreationer.
USA: Matens roll i metakrisen
Corona visade sig inte bara vara en hälsokris – det stod snabbt klart att den ekonomiska krisen var ett faktum. I USA har detta även blottlagt de rasistiska strukturerna i samhället. Matmagasinet Bon Appétit har under perioden samlat berättelser från restauranger, kockar och matälskare på sidan som man valt att kalla ”From Pandemic to Protests: How Food Businesses Nationwide Are Responding”.
Berättelserna blir ett dokument över en mycket märklig tid. Hur ska man resonera kring prissättning, affärsmodell, sina anställda och leverantörer? Ju fler lager av kris som läggs på restaurangbranschen, desto svårare blir det att navigera framåt.
Webben: Matlagningskurser i mobilen
Under den begränsade rörligheten har det varit ett utmärkt tillfälle att skaffa sig nya kunskaper. Matlagning är inget undantag – nätet sjuder av kurser och tutorials. Resesajten Travel.Earth har listat sju av sina favoritkonton på Instagram. Det är pastatillverkning i Toscana, inspiration från Borough Market i London, samt skapelser från en Michelin-kock, en bagerikedja samt Nadiya Hussain, 2015 års vinnare av The Great British Bake Off. Kombinationen av utbildning och inspiration kan skapa intresse och främja lojalitet – kanske något för fler företagare inom svensk besöksnäring att utveckla?
USA: En digital tur på gården
För att förstå hur livsmedelssystemet fungerar borde alla egentligen I Indiana ligger Seven Sons Farm, som drivs av… ja, sju söner i familjen Hitzfield. I mer än 20 år har gården praktiserat så kallat regenerativt jordbruk, vilket är att man jobbar med naturen – istället för mot den – och främjar det naturliga kretsloppet i alla steg av produktionen. Det innebär att alla djur går ute och käkar gräs, vilket ger naturlig gödning och en levande, näringsrik jord.
Försäljningen sker framförallt i form av köttlådor och i egen gårdsbutik. Eftersom de har en stark berättelse och ett intressant arbetssätt finns det också en poäng i att de nu lanserat en virtuell rundtur där vi får träffa naturgräsbetande kossor, grisar och hönor genom Youtube. Kommentarerna stannar på Seven Sons egen sajt, vilket skapar intressanta diskussioner med kunder, lokalbefolkning och jordbruksintresserade.
Sydeuropa: Dagens viktigaste skärmtid
Devour Tours grundades 2012 av en amerikanska, en nya zeeländare och en spanjor. Grunden var att de insåg behovet av en guide till unika och kurerade matupplevelser i Madrid. Deras utbud av gruppvandringar har därefter växt och erbjuds nu även i Frankrike, Italien, Portugal och England.
Under coronakrisen är det dock digitalt som gäller, och guiderna sänder istället live via Zoom. Boka in en spansk vinkurs, lär dig para ihop franska ostar med rätt viner, eller lär dig laga pasta som en äkta romare. Devour har dessutom samlat sina 52 bästa recept från åtta europeiska städer i en digital kokbok.
Finland: Finn lyckan med finne
Att Finland utsetts till världens lyckligaste land kan möjligen verka en smula märkligt för vissa, men någonting tycks de ändå göra rätt där i Öster. Liksom under 2019 har Visit Finland använt varumärkesboosten för att skapa en kul kampanj kring detta på sajten Rentafinn.com.
Lyckoparametrarna kopplas till friluftsaktiviteter, natur, tystnad, mat och avkoppling. En gång i veckan presenteras dessutom en timmeslång livestream med en livs levande känd eller halvkänd finne, som tar tittaren med på en rundtur i vacker natur och resonerar kring lyckobegreppet i relation till den finska kulturen.
Du kan också boka en egen 15-minuterssession med en av sajtens lyckoguider om så önskas. Därav namnet Rent a Finn.
Latinamerika: Exklusiv måltidsklubb för finsmakare
Restauranger över hela världen har som bekant laborerat med olika typer av förköp, presentkort och donationer för att klara de fasta kostnaderna under kristiden.
I Latinamerika har nyinrättade Stellar Collective samlat finkrogar i Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Guatemala, Mexiko, Panama, Peru och Uruguay till en ny slags medlemsklubb i solidarisk anda.
Genom att betala ungefär 200 kronor i månaden garanteras gästerna företräde till bordsreservationer under större högtider, samt vid chef’s table-släpp och avbokningar. Även concierge-tjänster och tillgång till recept och matlagningskurser ska ingå i paketet.
Kanske är detta ett koncept som skulle kunna appliceras på den nordiska marknaden?
USA: Från matvandring till middagslåda
På Unexpected Atlanta Tours & Stories har man verkligen ställt om sin verksamhet i karantäntider. Genom videotjänsten Zoom kan hemmasittande turister delta i virtuella vandringar med mat-tema genom Atlanta. Om du vill ha den fulla upplevelsen beställer du samtidigt hem deras tillhörande snackslådor när du bokar ett datum.
Men den produkt som rönt mest uppmärksamhet under de senaste veckorna är deras stora ATL Food Tour Box. Den innehåller mat för sex personer, ihopplockat från en rad unika lokala aktörer. Lådan skickas fraktfritt inom nästan hela USA och lösningen inkluderar även receptvideos, historiska videoklipp och rabattkuponger.
Världen: Unika matupplevelser bortom turiststråken
Aashi Vel och Steph Lawrence grundade Travelling Spoon 2013 utifrån insikten om att deras respektive resor till Kina och Mexiko gav en väldigt grund inblick i den lokala matkulturen. Deras affärsidé är att sammankoppla matintresserade resenärer med lokala hemmakockar för ett skapa unika upplevelser och relationer under resan. I dag har Travelling Spoon värdar i mer än 60 länder världen över.
I coronatider har de förstås ställt om till en digital modell. Nu kan du istället få personliga, virtuella matlagningskurser med lokala hemmakockar. Lät dig laga färsk pasta med Cinzia i Italien, surdegsbröd med Ally i Australien, sushi med Noriko i Japan eller Biryani med Reshma i Indien.
USA: Sömlöst i Seattle
Att restauranger över hela världen har ställt om till take away-lösningar är inget nytt, men inom fine dining-segmentet är det inte lika enkelt. Canlis i Seattle stängde sin matsal i början av mars. På hemsidan uttrycks det hela kärnfullt ”Fine dining is not what Seattle needs right now. Instead, we’re bringing the food to you. We’ve got this, Seattle”.
Varje vardag släpps ett nytt Family Meal med ett fast (och hyfsat saftigt) pris per person. Om du är mer sugen på att laga mat själv beställer du med fördel en Community Support Agriculture Box, där lokala bönder har bidragit med säsongens grönsaker och närproducerat kött. För mer törstiga karantänsituationer finns en 92-sidig vinlista med varor redo att klickas hem, liksom sju olika cocktail-kits, komplett med citronzest, iskuber och allt festen kan tänkas behöva.
För att komma i rätt stämning har restaurangens tre pianister dessutom börjat livestreama sina konserter på Youtube så att du kan ta del av dem i realtid eller i efterhand. På fredagskvällar anordnar Canlis även Friday Night Bingo, vilket i dessa tider naturligtvis också sker på Youtube.
Litauen: Svällande uteserveringar på gator och torg
När Litauen började öppna upp samhället i slutet av april skedde det förstås med en hel del tydliga restriktioner kring bordsplacering, skyddsmasker och butiksträngsel. Men många av huvudstaden Vilnius restauranger och caféer opererar i trånga lokaler, och ofta är gator och gränder i staden trånga.
Borgmästare Remigijus Šimašius initierade därför en tillfällig lösning i att låta restaurangerna ta över 18 allmänna ytor i staden för att kunna sprida ut verksamheternas bord och gäster på ett säkert sätt. I slutet av april hade 160 aktörer ansökt om att få nyttja lösningen, så det kan hända att Vilnius verkligen sjuder av liv när sommarsolen kommer.
Tidigare har Vilnius gett ut ”rikskuponger” motsvarande fyra miljoner kronor till de offentligt vårdanställda i staden – som ett tack för arbetsinsatsen och för att boosta den lokala besöksnäringen.
https://www.foodandwine.com/news/restaurants-reopen-al-fresco-dining-closed-streets-coronavirus
Skottland: Punk på distans
De kaxiga craft beer-skottarna på BrewDog har numera ett riktigt IPA-imperium med bryggerier och egna barer över hela världen. I en tid då många länder drabbats av tuffa restriktioner har bolaget valt att även öppna onlinebaren BrewDog Open Arms. Genom video-tjänsten Zoom kan ölälskare mötas i den virtuella miljön för att ta del av inspiration, kurser, matlagning och livemusik. Man kanske inte ska dyka upp rutan med en Budweiser just den kvällen.
Erik Wolf: ”Investera tid i planering och utveckling”
Krisen innebär att många paralyseras av chock. Andra hittar nya möjligheter att kompetensutveckla personalen och ta marknadsandelar, samtidigt som verksamheten håller sig över vattenytan. Det menar Erik Wolf, grundare av World Food Travel Association.
Coronakrisen har slagit mot alla sektorer i samhället, men ska man peka ut en särskilt utsatt bransch ligger måltidsturismen onekligen illa till.
Erik Wolf grundade World Food Travel Association 2003, och har sedan dess utvecklat organisationen till att bli den främsta branschresursen i världen för inspiration, nätverk, kunskapsspridning och trendspaningar.
Han pratar om ett paradigmskifte, och tror att coronapandemin kommer att förändra hela samhället på lång sikt.
– Jag tror att det kommer att ta två till tre år innan vi har tillräckligt med vaccin och flockimmunitet för att folk ska våga resa igen i någon större utsträckning. Nu måste vi vara tålmodiga i vår bransch och använda tiden till att planera, innovera och förbättra det vi gör.
Erik Wolf ser tydligt hur branschens aktörer snabbt kunde delas in i två grupper: de som paralyseras av skräck och bara väntar på att krisen ska gå över; och de som kämpar med näbbar och klor för att utveckla, digitalisera och lokalanpassa. På så sätt kan både intäkter och varumärkeskännedom hållas vid liv.
På den senaste konferensen FoodTreX Online i april 2020 lade Wolf fram några prediktioner kring vilka trender och värderingar som kan spegla måltidsturismen under de kommande åren. Bland annat finns goda möjligheter att ta position inom hållbarhet, kvalitet, socialt ansvar, medskapande och kulturell mångfald. Samtidigt finns det potential i att utveckla mer kunskap, kompetens, kvalitet och stolthet över det man gör.
Men han betonar också vikten av att använda krisen till en rent affärsmässig utveckling av sin verksamhet.
– Det är nu du kan ta tag i projekt som annars blir liggande. Använd tiden till att kapa kostnader och strömlinjeforma processer. Dessutom kan du se över mjukvara, bokningssystem, telefonilösningar och annat som normalt inte hinns med.
Erik Wolf poängterar bland annat krisens stora skifte från internationella matgäster till ett oundvikligt fokus på den lokala hemmamarknaden.
– Vi kommer resa mer lokalt och regionalt under en lång tid framöver. Många får nog utvärdera hur målgrupperna egentligen ser ut och hur verksamheten kan anpassas bättre för dessa. Nordiska hotellkedjor kanske tappar sina asiatiska affärsresenärer, och då måste de kanske fånga upp nordiska barnfamiljer istället?
Efter den tidigare genomgången av svenska exempel i artikeln Kreativitet i kristider står det tydligt att vissa restaurangägare jobbar dygnet runt för att hitta krislösningar och erbjuda mat till vårdpersonalen. Erik Wolf menar att det måste finnas en sund balans.
– Välgörenhet och donationer kommer inte kunna rädda bolaget på längre sikt. Tänk också på vad som finns kvar av din verksamhet och hur den ska kunna växa i framtiden. Det bästa du kan göra är att planera och utveckla så att du står redo när den nya tiden börjar.
Webben: Ödmjuk nudge från Tripadvisor
Besöksnäringens livsviktiga anslagstavla Tripadvisor har inte för vana att lägga sig i hur användarna ska skriva eller tänka. Men i coronatider har de lokala arrangörernas sidor uppdaterats med en uppmaning till besökare att agera. Formuleringen verkar främst gälla just rundtursarrangörer. Så här står det:
”Det är hårda tider för resebranschen just nu. Om du vill visa ditt stöd kan du överväga att skriva ett omdöme eller publicera bilder av rundturer och upplevelser du har tagit del av. Ditt stöd kan hjälpa rundtursarrangörer världen över att återhämta sig i framtiden.”
USA: Restauranger tar butikernas roll
De flesta restauranger har genomgått ett ordentligt stålbad under pandemin. Men i USA har en ny trend växt fram, där restaurangerna i allt högre utsträckning sadlar om till närbutiker med högkvalitativa råvaror. CNN rapporterar om flera exempel på krögare som inte har lagt sin tilltro i händerna på take away-lösningar där små marginaler äts upp ytterligare av tredjepartsaktörer. Istället stöttar man sina hårt pressade leverantörer och erbjuder direktförsäljning till sina gäster i de närliggande kvarteren. Ofta handlar det om varumärken som annars inte återfinns i de stora livsmedelsbutikerna. Samtidigt har det för många varit effektivt att komplettera erbjudandet med produkter som toalettpapper, mjölk och ägg. Sannolikt kan denna affärsutveckling bli en positiv kvarleva efter att krisen blåst över.
Thailand: Middag från Bangkoks bästa hotell
Även i Thailand har matleveranserna växt kraftigt, men för många hotellrestauranger har det varit svårt att profilera sig och behålla kunder i krisen. Därför har ett gemensamt initiativ initierats av Tourism Authority of Thailand och Thai Hotels Association. I Bangkok samarbetar man med utkörningstjänsten Get för att med rabatterad kommission erbjuda finmat från nio lyxhotell till utsvultna hemmajobbare i kampanjen ”Flavours from Top Hotels”. Tanken är att det nya ekosystemet ska skapa jobb, kassaflöden och en möjlighet att främja nyfikenhet för framtida potentiella hotellgäster. Bland hotellen finner vi bland annat Royal Orchid Sheraton Hotel, The Heritage och Montien Riverside Hotel.
USA: Virtuella vinprovningar
Det är inte bara restaurangbranschen som har det tufft i pandemin. Vinproducenterna har i vårtider vanligtvis fullt upp med att hantera grupper som betalar dyra pengar för att guidas genom sina smaksensationer. Efter en trög start har nu allt fler amerikanska vinmakare och importörer nu tagit steget till den virtuella världen. Det kräver förstås en del framförhållning om man vill dricka just de vinerna som provas, men de flesta erbjuder smidiga och rabatterade hemleveranser av sina produkter inom USA. Det går också bra att lyssna in för att inspireras till framtida wow-upplevelser. Food & Wine listar 15 exempel på den amerikanska marknaden.
Kortare exempel:
På Almi Kronoberg har man tillsammans med sina kollegor i Enterprise Europe Network samlat ihop europeiska exempel på företag som uppvisat kreativa lösningar i coronakrisen.
https://www.almi.se/nyheter/kronoberg/inspireras-av-andra-foretagare/