Konversationer på sociala medier & Matrelaterade sökningar om Sverige
Läs mer om det stora intresset för det typiskt svenska – fika, lokala specialiteter på frukosten, svenskt godis och svenska bär samt traditionella festligheter. Läs om det ökade intresset för allemansrätten, utomhusupplevelser samt funderingar kring hur man tillagar och köper mat inför och under vandringsresor.
Det är många ämnen man är nyfiken på t ex det samiska, det hälsosamma och den svenska drycken. Och atmosfären visar sig vara en viktig parameter i val av måltidsupplevelse.
Ladda ner pdfen och få dessutom användbara rekommendationer inom varje område!
Se en kort introduktion (ca 7 min) framförd av Anette Lundin, Senior Insight Manager på Visit Sweden.
Kort summering:
Vi på Visit Sweden ville se på vilket sätt konversationer på sociala medier har förändrats och sett ut under 2020. Så vi gav Whispr Group i uppdrag att analysera konversationer på sociala medierrelaterat till ämnet måltidsturism.
Konversationerna är från 1 januari till 31 december 2020 och är på språken engelska, tyska och svenska. I tillägg till detta har även Googlesökningar analyserats under 2019 och 2020.
Generellt kunde vi se att konversationerna minskade under 2020 jämfört med 2019 och det fortsatt största området även 2020 är "kuriosa". Här delar resenärer med sig av händelser de varit med om under sina Sverigebesök och intryck av svensk mat.
Främst handlar konversationerna om lokalt utbud och en unik atmosfär.
"Reviews" berör allt från frukostutbudet på hotell och upplevelser på lokala restauranger till lokala specialiteter som man har testat. Jämförelser sker också mellan det svenska utbudet och livsstilen jämfört med andra skandinaviska länder och även sitt hemland.
"Söker tips" har minskat något, men det gör ju resenärer inför ett Sverigebesök där främst rekommendationer på restauranger eller aktiviteter och lokala matupplevelser efterfrågas. Vidare söks också råd gällande kontantanvändning och pandemins påverkan på restauranger och kaféer.
Utifrån andelen av posterna som beskriver svensk mat enligt olika variabler framkom det att "atmosfär" var den absolut vanligast förekommande beskrivningen framför allt på den tyska marknaden där konversationer ofta innehöll långa, detaljerade berättelser om de svenska miljöerna. Kategorin behandlade främst omgivningen och stämningen där måltiderna och drycken intogs och den svenska naturen med måltider i skogen intill vattnet eller i lummiga trädgårdar uppskattades. Likaså restaurang- och hotellmiljöer med fokus på design och modern inredning. Atmosfär sammankopplas också ofta med autentiskt och traditionellt.
Just beskrivningen "traditionellt" var stor på samtliga utlandsmarknader. Resenärer söker sig till det traditionellt svenska köket med husmanskost och den svenska fikakulturen i fokus. Främst efterfrågades svenska köttbullar, det svenska kaffet och kanelbullar. Vidare kommenterades traditionellt svenska firanden med fokus på julmat och glögg, midsommar och kräftskivor. Lokala specialiteter noterades i något större utsträckning än under 2019.
Den svenska fikan intresserade och svenskt kaffe och kanelbullar hade stort genomslag. Även andra svenska klassiker som sill, köttbullar svensk godis och hjortron genererade inlägg.
Likt föregående år, alltså 2019, skapade också pizzor med utmärkande topping konversationer bland framför allt amerikaner och lokala bryggerier uppmärksammades i större utsträckning bland tyskarna.
Bland svenskarna uppskattades den lokalt producerade glassen.
Vi dyker även ner i poster som relaterar till de fokusområden som vi på Visit Sweden arbetar med för att skapa spetsig marknadsföring mot måltidsresenärer: "naturligt och hälsosamt", "nytänkande och progressivt" samt "vegetariskt och veganskt". Överlag är det få poster kopplade till dessa. Naturligt och hälsosamt var dock den ledande. Framför allt noterades en ökning på den tyska marknaden och även svenskar hade ett framträdande intresse för det naturnära.
Poster inom kategorin handlade om den svenska allemansrätten med rätten att plocka bär och svamp och vandra och tälta i de svenska skogarna. Dessutom att ta med sig picknick och laga mat på stormkök eller över öppen eld.
Ett antal poster nämnde fräscha matupplevelser samt naturlig, hållbar och närproducerad mat från olika specifika restauranger eller matmarknader.
Andelen poster som rörde området nytänkande och progressivt minskade under 2020 jämfört med 2019. Sverige nämndes som nytänkande och progressivt i poster som till exempel nämnde en nyöppnad och obemannad mataffär i Helsingborg eller ett nytt, miljövänligt sätt att producera vin av blåbär och ett koncept med popup-restauranger på ett hotell i Lidköping.
Vidare uppmärksammades också Sverige för kreativa och anmärkningsvärda. Specialiteter som saltlakritschoklad, räkost och oväntade kombinationer på restauranger.
Andelen poster som uppmärksammade vegetarisk mat var låg. Det nämndes i fråga om restauranger med bra vegetariska och veganska alternativ och dessutom nämndes två helt veganska restauranger i Stockholm och Göteborg.
Sammantaget utifrån detta kan vi se att de största skillnaderna under 2020 jämfört med 2019 är att vi kan notera lite mer "drömmande" tillstånd från resenärerna och att det klassiskt svenska intresserar och lyfts i pandemitider. Naturen lockar och är mer i fokus och atmosfären är en väldigt viktig parameter.
Det är många ämnen man är nyfiken på till exempel glassen, det samiska, fikat, allemansrätten, bären, det hälsosamma, den svenska drycken och så vidare.