Kreativitet i kristider
Skribent: Christian von Essen
Man kan se det som att coronautbrottet fick framtiden att komma betydligt snabbare än vi hade tänkt. Förutsägelser om en global pandemi har funnits länge, men att det skulle gå så här fort för världsekonomin att snubbla var omöjligt för de flesta att föreställa sig.
Samtidigt har vi fått lära oss en hel del om framtidens arbete och utbildning under de senaste veckorna. Distansjobb, digitala verktyg, videokonferenser och skolappar har i en handvändning ramlat in i vår vardag (där har vi onekligen en bransch som går för högvarv).
Men hur kan en restaurang eller ett hotell förändra sin affärsmodell för att inte gå under? Det är branscher som kräver att människor möts och socialiserar, men att överföra restaurangbesöket till en laptop är onekligen svårt.
I den här artikeln har vi samlat några exempel på lösningar som innebär att nyttja besöksnäringens stora engagemang, flexibilitet, passion, kreativitet – och viljan att hjälpa varandra i tuffa tider. Det är inte tilltag som innebär att de ekonomiska problemen är som bortblåsta, men förhoppningsvis kan de bidra till inspiration och handlingskraft.
1. De håller sig #kvarikvarteret
Ett påtagligt fenomen när den uppkopplade världen drabbas av kristider, är skapandet av initiativ som samlar medborgarengagemang på sociala medier.
Agnes Adolfsson Lindberg är marknadschef på Rescued, bolaget som gör juicer av överbliven frukt från Helsingborgs prunkande fruktlager. Hon drack kaffe med Johan Damgaard och insåg att det kommer krävas en hel del ansträngningar för att små mat- och dryckesföretag ska kunna överleva stålbadet.
Johan är kanske mest känd som ena halvan av namnet – och en femtedel av grundarskaran – i kaffekoncernen Johan & Nyström, som numera ägs av Espresso House. Han driver i dag bland annat Lykke kaffegårdar och hantverksbageriet BAK i Hökarängen.
Sagt och gjort, de startade en Whatsapp-grupp med andra lokala entreprenörer, och med gemensamma ansträngningar startades #kvarikvarteret som hashtag och Facebook-grupp. Idén var att lösa samordningen av hemleveranser när folk var tvungna att stanna hemma – ”kvar i kvarteret” helt enkelt.
Redan efter det första samtalet hade duon med andra ord tillgång till lyxigt kaffe, färsk juice och nybakade bullar. De satte ihop ett vanligt fikapaket och ett för extra guldkant. Tillsammans med Skansenkrogen Gubbhyllan adderades husmanskost till ett perfekt ”jobba i soffan”-kit. Veganrestaurangen Gigafood på Södermalm hängde på.
Allting gick väldigt fort.
– Vi hade ingen aning om vad vi kunde förvänta oss. Whatsapp-gruppen startades söndag kväll, och klockan 14 dagen efter började vi ta emot beställningar. Redan de första dygnen fick vi in 20, 30, 40 beställningar om dagen. Många kunder tyckte att det här var det bästa av två världar.
Rent logistiskt var det förstås komplicerat, men med permitterade bagerichaufförer gick det att komma igång snabbt. Projektledningen skedde enbart digitalt, och tio dagar efter den första kaffekoppen rullades en webbshop ut.
Någon ekonomisk uppsida finns inte ännu, utan allt drivs av passion och överlevnadsinstinkt. Samtidigt har engagemanget även resulterat i minifestivalen Utomhuskalaset, med konst, musik och fika utanför BAK i Hökarängen.
Agnes Adolfsson Lindberg har lång erfarenhet av restaurangvärlden och är redo att kämpa hårt för branschens överlevnad. På Rescued har man bland annat uppmanat sina krögare och deras kunder till #varannanjuice – alltså att på ett enkelt sätt uppmuntra till merförsäljning i tider då alla i näringskedjan behöver varenda krona som kan komma in.
– Jag kan lova att vi kommer stånga oss blodiga för att fixa det här.
2. 67 pop up-restauranger
Klas Tryborn är krögare med restaurangen Vinci och nattklubben X&Y i Borås, säsongskrogen Hamnen4 på Smögen, samt Stadt, Stadshotellet Lidköping.
Den 19 mars skapade Klas och hans kollegor på Stadt en hel del uppmärksamhet genom att vända på perspektiven – om det är folktätheten som hindrar människor från att gå ut på restaurang finns det en lösning på det.
– Vi stod där med ett tomt hotell och funderade på vad vi skulle göra. Så kom vi på idén med att omvandla hotellrummen till enskilda restauranger. Tanken föddes på fredagen, och på tisdagen gick vi ut och körde.
Klas medger att tilltaget med 67 pop up-restauranger hittills har bidragit mer till glädje och uppmärksamhet än rena pengar, men man har haft flera bokningar varje kväll sedan starten.
– Gästerna tycker det är supermysigt – de får sitt rum tilldelat av hovmästaren, sen ringer de ner sin beställning på hotelltelefonen. Vi har resurserna för den här lösningen, men givetvis inte om alla rummen blir bokade för middagar.
Ett annat exempel på initiativförmåga såg han i den tidiga uteserveringssäsongen, där Borås snabbt fick godkänt. Resultatet av samtal med kommunen blev tio dagars extra sollapande, vilket gav ett viktigt tillskott i kassan för flera restauranger.
– Det var riktigt kul, inom 24 timmar hade centrumledaren Borås City arbetat fram beslut från alla parter att vi kunde öppna uteserveringarna i Borås. För krogar i solläge innebar det 20-50 procent mer i kassan under de första dagarna.
Klas Tryborn menar att en lösning på krisen kommer att kräva lika delar kreativitet från företagarna, solidaritet från konsumenterna och stödpaket från regeringen.
– Den här branschen lever med extremt små marginaler, så det handlar om att rädda så många som möjligt nu. Men jag är övertygad om att världen kommer att bli en bättre plats när vi kommer vidare efter det här. Sverige är bra på att gå samman och hitta på nya saker – man ställer upp och räcker ut handen. Den här krisen kommer i slutändan göra oss mer hållbara och solidariska.
3. Två stjärnor till högstbjudande
Även Michelin-krogar drabbas hårt av coronakrisen. Aloë i Älvsjö utanför Stockholm tilldelades sin andra stjärna i den åtråvärda guiden så sent som i februari, och bara några veckor senare hade allting förändrats. Nu kämpar krögaren Daniel Höglander och hans medgrundare Niclas Jönsson för att kunna behålla sina anställda.
– Vår andra stjärna är räddningen, säger han. Det är faktiskt ganska få gäster som har bokat av i april, men framöver är det mer ovisst.
Samtidigt kommer utmärkelsen inte bara med berömmelse – det ställer också extremt höga krav på köket och servisen varje dag.
– Vi har en produkt som är väldigt kostsam och måste ha samma personalstyrka oavsett om vi har två eller 30 gäster.
Som ett sätt att staka ut nya vägar i mörkret bestämde sig krögarduon för att testa något nytt. På Instagram auktionerade de ut sig själva till högstbjudande. Det vinnande budet landade på 90 000 kronor.
– Personen som vann kommer att få en riktigt två-stjärnig upplevelse hemma i vardagsrummet för 12 personer. Det ska bli skitkul!
Medan Daniel inte tror att auktionsgreppet kommer att fungera med alltför tät frekvens, har Aloë därmed öppnat upp för möjligheten att skapa intäkter genom privata bokningar.
– I ett sådant här läge får man släppa all prestige och kriga på. Take away på vår källarkrog Rinos Bodega har fungerat över förväntan, och nu kan vi öppna vår uteservering på verandan. Folk sluter upp, men vi vänder på varenda krona precis som alla andra. Ingen sliter så hårt som folket i den här branschen.
4. Destinationsbolag som bryr sig
Sofie Lidholms reaktion var omedelbar. Som utvecklingschef på kommunala Visit Västerås satte hon sig med telefonlistan så fort krisen var ett faktum.
– Vi identifierade ett 90-tal nyckelföretag inom den lokala besöksnäringen. Vi tog kontakt för att höra hur de påverkas och vad vi kan göra för att underlätta situationen. Det var en hel del chock under första veckan.
Löftet från Visit Västerås är att följa upp kontakterna veckovis för att hålla koll på öppettider, permitteringar, varsel och andra förändringar i företagens verksamheter.
– Vi kan inte lösa deras affär, säger Sofie, men vi kan stötta och samordna. Vi kan bidra till att man exempelvis hittar branschöverskridande samarbeten för att nå ut eller spara på kostnader. Intrycket är att företagarna är väldigt tacksamma för att vi bryr oss. De känner att det finns ett tydligt destinationstänk i ryggen.
Under hashtaggen #västeråshjälte började positiva exempel fyllas på med allt från presentkort till lunchdonationer – och en särskild tårta till utvalda hjältar.
5. Från matsvinn till vårdluncher
Restaurangbranschen har det särskilt tufft i coronakrisen. Samtidigt finns här enorma resurser som nu står outnyttjade. Med relativt låga fasta kostnader kunde Johan Gottberg på Restauranglabbet i Stockholm lägga ner lönsamhetsjakten. Han bestämde sig istället för att agera.
– Vi insåg att det här kommer att eskalera. Vad kan vi göra för att hjälpa till? Vi kan inte testa patienter, men vi kan rädda matsvinnet och fördela det. Restauranger och butiker slänger just nu tonvis med mat.
Sagt och gjort. Initiativet Call For Action drogs igång, överbliven mat började samlas in, och kockarna kunde ägna sig åt att skapa goda och näringsrika matlådor. Dessa skänks för tillfället dagligen till överarbetad vårdpersonal på SÖS och S:t Görans sjukhus i Stockholm.
Leveranserna sker under eftermiddagen för att inte underminera de befintliga lunchrestaurangernas verksamhet. Även människor i riskgrupperna kan komma att inkluderas, och diskussioner förs kring tänkbara distributionslösningar.
För att åtminstone delvis finansiera projektet kan privatpersoner donera en matlåda genom att swisha 100 kronor till 123-015 69 92. I skrivande stund producerar Restauranglabbet 100-150 lådor om dagen, men Johan Gottberg menar att det hela kan skalas upp snabbt.
– Det finns kapacitet hos oss för att producera 300 matlådor två gånger om dagen, men då behöver vi att företag går in och sponsrar verksamheten.
Han ser det som att grunden läggs nu för en god beredskap ifall krisen eskalerar.
– Maskineriet är igång, och nu vet vi hur man gör. Vi kan snabbt öka produktionstakten om vi får in mer resurser och fler samarbeten. Man skulle kunna föda halva Stockholm på det här matsvinnet.
6. Lanserade take away-funktion på 72 timmar
Digital teknik har blivit en viktig möjliggörare för att samordna aktiviteter i coronavirusets kölvatten. Techentreprenören Peder Dinkelspiel driftar många av de svenska restaurangernas bakomliggande bokningsadministration i systemet WaiterAid och driver samtidigt bokningstjänsten BokaBord.se.
När alla arbetsplatser uppmanades skicka hem sina medarbetare uppstod en helt ny situation för restaurangerna. BokaBord hade sedan tidigare installerat en förbetalningsfunktion för restaurang Fäviken i Jämtland. På 72 timmar hade Peders utvecklare byggt in take away-funktionen #hämtahem i systemet.
Mellan 17-21:30 kan hungriga hemmasittare sedan dess beställa mat från ett 50-tal restauranger i Sverige. Hittills är tjänsten endast för avhämtning, och restaurangerna kan själva stänga av och på funktionen som de vill. Varje restaurang får välja ut tre rätter som man erbjuder.
– Vi tar bara ut en transaktionsavgift på 2,5 procent, säger Peder Dinkelspiel. Vi vill göra vad vi kan för att restaurangerna ska kunna överleva – det är vårt enda fokus just nu. Om krisen fortsätter kan vi förstås lägga till fler funktioner i tjänsten, till exempel hemkörning.
Även Peders IT-verksamhet får det tufft när kunderna faller, men på bolagets nätverkssajt Foodfriends samlas en del av de positiva exempel som branschen utvecklar just nu.
– Är det någonting som växer fram just nu, är det att världen blir lite vänligare. Vi måste våga tro att människan är god och gör saker av rätt anledning.
7. Hotellen ömsar skinn
Medan restaurangerna har det tufft ekonomiskt är det om möjligt ännu värre för hotellkedjorna. Tusentals medarbetare har varslats från Scandic och Nordic Choice redan under de första veckorna av krisen.
Choice och Elite har stuckit ut genom nya lösningar.
Kenneth Hultgren är kommunikationschef på Nordic Choice för Sverige, Finland och Baltikum. Han menar att det är en styrka att hotellen är självständiga och kan agera snabbt för att bidra.
– Bra initiativ kan sprida sig i organisationen, men de enskilda aktörerna får springa på de tankar de har.
Detta har bland annat resulterat i att hotell erbjudit platser till temporära vårdinrättningar, karantänboende och övernattning för vårdpersonal. I Norge har företag bokat hela hotell under karantäntider.
Choice har sedan tidigare påbörjat utvecklingen av delningstjänster, exempelvis inom tvätt- och städhjälp. Med ett överflöd av personal har man nu gått ett steg längre.
– Vi har dialog med ett antal företag inom vård, omsorg, lager och butik, säger Kenneth Hultgren. Bland annat har vi inlett ett samarbete med Lidl så att våra anställda som blivit varslade snabbt ska kunna söka jobb i butik eller på lager hos Lidl via en digital tjänst.
Även vårdbolaget Attendo har meddelat att man tillfälligt kommer att anställa medarbetare från hotellkedjan.
8. Succé för Slottstrucken på Görväln
Johan och Maria Eklund på Görvälns slott insåg att Järfällaborna ville fortsätta komma ut i naturen och samtidigt få möjlighet att köpa fika och lunch under säkra former. Därmed var idén till Slottstrucken kläckt. Under soliga helgdagar har den rullande fikatrucken lockat 500 personer. På grund av anstormningen (och trängseln) fick man snabbt införskaffa kölappssystem, fler sittplatser och utökade öppettider även på vardagar. Även en vinbar finns enligt uppgift på plats.
9. Lägre hyra ska hjälpa besöksnäringen
Regeringen har tagit fram ett stödpaket med tillfälliga hyresreduceringar för branscher som är extra utsatta i coronakrisen. I ett gemensamt pressmeddelande uttrycker Visita, Fastighetsägarna och Svensk Handel att de välkomnar förslaget.
”Vi ser att detta paket kommer att skapa förutsättningar för att våra företag ska kunna ta sig igenom den nuvarande krisen.”
Vidare uppmanas branschen att agera snabbt.
”I avvaktan på att alla detaljer i stödpaketet är på plats uppmanar vi nu våra medlemmar att snabbt agera på regeringens förslag till hyresreduceringar och skapa konstruktiva lösningar utifrån nuvarande förutsättningar.”
10. Snabbspår för småproducenter
För att främja småskaliga livsmedelsproducenter har Axfood tagit fram ett snabbspår för att öka hastigheten i distributionen av nya produkter. Axfood äger bland annat Hemköp, Willys, Tempo, Mat.se och Middagsfrid. Producenter ska nu snabbt kunna komma i kontakt med en representant hos Axfood för att få ut sina produkter i lokala butiker.
”Är du en småskalig producent och vill komma i kontakt med oss? Skicka ett mail till [email protected] och uppge:
1) Vilket sortiment/vara det handlar om
2) Vilken volym det gäller
3) Vilken ort du finns på”
11. Win-win när nyttig sallad når vården
Nordic Street Food i Malmö återfinns med en fast plats i Lokstallarna, samt som ambulerande foodtruck. Med en vårkalender helt raderad på evenemang och festivaler lever verksamheten på förra årets intäkter. Men krisen har bjudit på nya möjligheter.
– Det var faktiskt en av våra Facebook-följare som frågade om hon kunde få bjuda en sjukvårdare på lunch när vi ändå skulle ställa oss utanför Skånes Universitetssjukhus i Lund. Vi frågade om det var någon mer som ville följa hennes exempel, berättar bolagets vd och medgrundare Jens Almgren.
En halvtimme senare hade 50 luncher donerats av följarna. Vid dagens slut var siffran 120. #salladsprojektet var därmed fött, och under de följande dagarna inleddes samtal med Region Skåne för att nå ut till de som bäst behövde nyttig påfyllning i sin arbetsdag. 40 sallader levererades till akuten i Lund, 40 till infektionskliniken i Malmö, 40 till medarbetarna på Regionservice som jobbar bakom kulisserna med transporter, lokalvård och inköp. Och så vidare.
– Folk vill verkligen hjälpa till och jag vet att det finns flera food trucks och restauranger som gör samma sak som vi. Det blir en perfekt win-win-situation eftersom man hjälper vården samtidigt man stöttar oss i branschen.
Salladen som landar på sjukhusen heter Nordiska Salladsskålen och är framtagen av kocken och medgrundaren Pernilla Elmquist.
– Det är en matnyttig nordisk sallad med råvaror i säsong, säger Pernilla. Rätten är vegansk i grunden, med ramslöksmajonnäs och rågbrödsströssel som tillbehör. Den är skapad just för detta ändamål.
En viktig lärdom av projektet är enligt Jens att hälsoaspekten uppskattas av vårdpersonalen.
– Jag vet att privatpersoner kommer till sjukhusen med bullar och godis, men det är inte självklart att man får ta emot det. Vi har fått mycket uppskattning för att vi kommer med just sallader som är nyttiga, går snabbt att äta och kan lagras i tre dagar i kylen. Vi försöker också överraska sjukvårdarna när de kommer fram till trucken. ”Varsågod, här är en gratis lunch!” och så har vi skrivit på lådan vem som donerat den.
Jens Almgren är medveten om att lösningen är temporär – de större evenemangen måste återupplivas för att verksamheten ska bli lönsam. Men han tror att det finns goda möjligheter för Malmös 10 food trucks att bidra positivt till situationen.
– Vi har anmält oss till krisgruppen i Malmö Stad och meddelat att vi snabbt kan ställa om och leverera till de som behöver det. Vår styrka i dessa virustider är ju att vi kan servera mat utomhus.
Swish-donera här en Nordisk Salladsskål #salladsprojektet till alla jobbar hårt inom vården på SUS i Lund och Malmö.
12. Digitala presentkort till lokala hjältar
På startup-acceleratorn Fast Track Malmö ville man dra sitt strå till stacken genom att undersöka möjligheterna till att utveckla digitala presentkort. På så sätt kan krogarnas trogna kunder investera under krisen – ett bidrag till kassaflödet när det behövs som allra mest.
Nino Subotic är en av initiativtagarna till Your Local Hero, som gick från idé till lansering på 24 timmar.
Varför har digitala presentkort på restauranger inte funnits tidigare i någon större utsträckning? Vad är flaskhalsen?
– Man gör det man är bra på. Restauranger, caféer och vinbarer är bäst på mat, kaffe, vin – och människor. Det digitala är sekundärt, tränar du inte på det blir du aldrig bra. Därför så finns det få strukturer där ute som fungerar. Flaskhalsen kan också vara integration med befintliga kassasystem gissar jag, många har nog presentkort men de hamnar sällan hos kunderna.
Hur funkar själva transaktionen?
– Kunden handlar genom oss och får ett kvitto på summan, samt en unik kod. Restaurangen kan logga in i systemet och se om någon handlat, för hur mycket samt vilka koder som har aktiverats. Restaurangen stämmer sedan av manuellt när kunden kommer in och visar sitt mail, som fungerar som presentkort.
Hur garanteras att restaurangen kommer acceptera mitt digitala köp om sex månader?
– Garantin finns i att vi kommer skriva avtal med ställena, men vi friskriver oss från eventuella konkurser. Kunderna som handlar är väl medvetna om att den risken finns. När vi pratat med restaurangägare så har vi förstått att man inte vill ha rena donationer. Det finns en stolthet därute.
Ni har börjat med Malmö, Helsingborg och Köpenhamn. Hur ser planerna ut framöver, och vilken potential ser du?
– Våra ambitioner är att hjälpa våra egna communities först. Vi har fått förfrågningar från de flesta av våra större städer i Sverige, samt från utlandet – från Milano, Berlin och Amsterdam, till Nuuk på Grönland. Vi har öppnat tjänsten så att folk kan rekommendera sina favoritställen i bland annat Stockholm, Göteborg, Helsingfors och Oslo. Om och när vi hamnar där återstår att se.
Vad är planen vidare?
– Eftersom vi gick från idé till lansering på 24 timmar för bara 12 dagar sedan så kan man räkna ut att vårt system inte skalar. Vi arbetar nu på att göra plattformen bättre för att kunna låta andra hjälpa sina communities, helst med en open source-lösning. Vi vill låta människor kunna investera i dag i den framtid som de vill ha i morgon. Med hopp om ett levande samhälle även efter coronakrisen.
13. Microcatering med vin i Växjö
Många i branschen efterlyser nu mer tillåtande regler för alkoholförsäljning under krisen. Nya vinbaren Winenine i Växjö tycks ha hittat ett välfungerande mellanting. Man har nämligen börjat erbjuda hemleverans av mat- och vinpaket till sina kunder i området. Enligt uppgift har Winenine haft en nära kontakt med kommunens alkoholhandläggare, och genom att kalla konceptet ”microcatering” kan man lösa situationen utan problem. Vinet levereras i plastbehållare och får hällas upp av kunden i egna glas.
14. Reklamutrymme till restaurangerna
Många har sett American Express påkostade kampanj #backakrogen. Budskapet är att kreditkortsjätten donerar sitt reklamutrymme till svenska restauranger, men hittills är det dock mest bolagets Sverige-vd Fredrik Sauter själv som har synts flitigt i bannerannonserna. Nu tycks dock kampanjen ha rullat igång – krogarna kan själva skicka in små 10-sekundersfilmer som därefter distribueras i en rad olika kanaler. Viggo Cavling på Travel News har gjort en intervju med Fredrik där han svarar på några frågor om det hela.
15. Di Digital lyfter några digitala startups som kan bidra och växa under krisen
Skip är en app för att enklare kunna beställa och betala för mat istället för att behöva trängas framför kassan. Favoriten.nu säljer presentkort för att hjälpa restaurangerna att ”plana ut kurvan”. Maitres har utvecklat sin betallösning för att enklare kunna debitera kunder utan att behöva hantera kontokort och betalterminaler. Guestit förmedlar uthyrning av korttidsboende, och erbjuder hyresfritt boende till folk inom samhällsnyttiga funktioner under coronakrisen. Skillbreak, som ordnar kurser och workshops, har ställt om digitalt. Nu erbjuder man 70-plussare fri tillgång till tjänsten. Läs hela artikeln hos Di Digital.
16. Inspiration från andra områden - Partytält på skolgården
På Internationella Engelska Skolan i Hässleholm löste man problemet med trängsel i skolbespisningen genom att smälla upp ett partytält på skolgården. Mats Olausson är restauranggruppchef på Nordrest/Svea Cater. Han skriver så här om insatsen:
”Det finns inget charmigt med det som händer nu. Men det föds kreativa idéer och vår vilja till att hjälpa varandra blir härligt transparent. Idag var utmaningen att inte tillåta trängsel eller långa köer i restaurangerna. I Hässleholm så drog vi ner bult i asfalten och reste ett tält med 50 sittplatser. På med dieselvärmare och en mjölkvagn blev en dryckesstation. Sedan åkte vi iväg till Skånska vilt i Sjunkaröd och köpte vildsvinsfärs. Så resultatet av dagens utmaning blev en uteservering som serverar närproducerad lunch i form av en vild pasta till eleverna på IES i Hässleholm.” Artikel i Norra Skåne (bakom betalvägg).
17. De listar Skandinaviens bästa hämtmat
De resande matnördarna Anders Huss (från Oslo) och Kaitlin Orr (från LA) har de senaste åren slagit sina påsar ihop och bildat ett riktigt ”influencer dreamteam”. På Anders Huss populära matblogg har de i coronakrisen nu uppdaterat sina matiga guider till Skandinaviens bästa take away-ställen. Här hittar du en hel del guldkorn i Köpenhamn, Oslo, Stockholm, Stavanger, Bergen och Göteborg.
En av Anders uppdragsgivare är för övrigt Theworlds50best.com som publicerar topplistor och reportage från världens bästa restauranger. De har även skrivit en hel del om inspirerande exempel i coronatider:
18. Drive thru på Götaplatsen
Götaplatsgruppen i Göteborg har utvecklat ett gemensamt system för avhämtning av mat från fyra restauranger – Toso, Mr. P, atPARK och SK Mat & Människor. Medan verksamheterna har öppet som vanligt innebär initiativet ett bra komplement för de gäster som av olika anledningar inte kan eller vill gå ut och äta.
– Tanken var att göra det så enkelt som möjligt för våra gäster, så att de kan hämta upp sin mat från taxifickan här på Avenyn, säger Stefan Karlsson, kock och krögare i Götaplatsgruppen.
En ny webbshop skapades på kort tid, och sedan 1 april kan gästerna förboka luncher från atPARK eller middagspaket från de tre systerkrogarna. Personalen kan komma ut till bilen med maten och ta betalt samtidigt.
– Folk uppskattar att man får göra vissa moment själv hemma i köket. Det kan till exempel vara att steka köttet med hjälp av våra instruktioner. Vi jobbar även med att få fram instruktionsfilmer som kan användas till middagspaketen.
Maten förbokas en dag innan upphämtning, och redan första helgen rullades 300 måltider ut från Götaplatsgruppens kök. Stefan Karlsson menar att det skulle kunna bli en långlivad lösning.
– Normalt har så fullt att vi inte skulle ha tid att ägna oss åt drive thru, men det är mycket möjligt att det får bli en permanent grej. Vi lär oss så otroligt mycket av den här situationen.
19. Renkorv och Reko-ring blev räddningen
Hos stug- och restaurangverksamheten Hävvi i Glen i Jämtland, gick telefonen plötsligt varm under tre dagar i mars. Men det var inte på ett bra sätt.
– När krisen slog till var det som att vrida på en strömbrytare, berättar vd och ägare Elaine Asp.
Från ett normalt bokningsläge sjönk det med 80 procent när gäster ringde och avbokade alla sina planer. Men personalen ska fortfarande ha lön och elräkningen ska betalas, liksom råvaror, sophämtning och kommunala avgifter.
– Som enskild företagare är man väldigt utlämnad, det finns ingen hjälp att få. Men pengarna måste in, och jag är inte typen som ger upp i första taget.
Under 2019 hade Elaine Asp släppt den samiska kokboken Hävvi = Självklart. Sedan det arbetet hade hon även börjat sälja egna produkter – bland annat korvar och rökt kött – via sin webbshop och i ett fåtal lokala butiker. Hon insåg att detta borde kunna skalas upp.
Genom att gå med i den lokala Reko-ringen för Östersund på Facebook fick Elaine plötsligt tillgång till ett nätverk på 10 000 köpsugna privatpersoner och ett 30-tal andra lokala producenter. Varje vecka presenteras aktuella varor som privatpersoner kan förboka och förbetala. Därefter levereras allting till en uppsamlingsplats vid en särskild tidpunkt.
– Det har varit väldigt tuffa veckor eftersom vi fortsatte hålla restaurangen öppen, samtidigt som jag satte medarbetarna i arbete med att producera isterband, suovas och andra renköttsprodukter. Vi gör allt för hand och röker köttet i en egen kåta, så det blir väldigt hög kvalitet på produkterna.
Merförsäljningen har inte räddat säsongen, men Elaine menar att det åtminstone täcker de fasta kostnaderna tills vidare. Dessutom fick den egenutgivna kokboken en oväntad skjuts – mitt under coronakrisen kammade den hem silvermedaljen i Gourmand World Cookbook Awards, i kategorin Book of the year – Best in all categories.
– Ja det kändes ju helt overkligt! Den har redan rönt visst intresse sedan vi vann den svenska uttagningen, så jag hoppas att den ska sälja ytterligare lite mer nu. Eftersom jag äger mina böcker själv kan det ge ett visst tillskott i kassan, avslutar Elaine Asp.
Andra goda exempel
Bryggerier bjuder på digitala aktiviteter. På Facebook berättar Sveriges bryggerier om att Nils Oscar Bryggeri bjuder in till digital ölprovning under skärtorsdagen och att Gotlands Bryggeri visar runt bakom kulisserna på Instagram. Ett annat initiativ från GBG Beer Week är: Köp en virtuell öl och stöd bryggerierna i Göteborg.
Kommunen som guidar till de minst populära utflyktsmålen. För boende i Huddinge kommun finns det en hel natur att upptäcka nu när vi inte ska trängas. På Facebook-sidan Huddinge Naturguide tipsar man bland annat om ”de minst populära utflyktsmålen i kommunen” för den som vill slippa mänsklig kontakt. Då kan du samtidigt passa att njuta av naturen och spela Naturbingo.
#hemmatipset guidar smålänningarna till närområdet. Oskar Wijk, vd på Destination Småland, drog igång kampanjen #hemmatipset för att uppmuntra lokalbefolkningen att förlägga sin påskledighet till de närliggande smultronställena. Här finns tips på utställningar, caféer, hantverk, vandringsleder och gårdsbutiker för den som tröttnat på att sitta hemma och spela Yatzy.
I en debattartikel i Expressen lanserades en rad politiska åtgärdsförslag från 92 undertecknande krögare. Bland annat föreslås tre momsfria månader, skatterabatt för take away-mat, tillfälligt helt slopade arbetsgivaravgifter, samt generösare system för såväl korttidspermitteringar som rabatterad lokalhyra.
Finansmannen Sven Hagströmer har donerat 500 måltider till vårdpersonal på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge, genom krögaren Pontus Frithiof. Läs mer på Aftonbladets webb.
Några som inte är rädda för coronaviruset är gänget bakom Facebook-gruppen Rädda Restaurang Stockholm. Med över 700 medlemmar riktar gruppen in sig på en restaurang i taget och bokar in en utvald kväll för att stötta verksamheten. Först ut att få en välbehövlig injektion festglada unga människor under en vanlig onsdag var Restaurang ART.
Matprofilen Niklas Ekstedt har sedan tidigare sänkt priset på avsmakningsmenyn på sin restaurang Ekstedt i Stockholm. Nu inleder han ett samarbete med den närliggande 7-Eleven-butiken på Humlegårdsgatan, som kommer att sälja Ekstedts viltköttbullar för 95 kronor.
I Visby har flera krogar börjat sälja sin mat på den lokala ICA-butiken, rapporterar Gotlands Allehanda. Satsningen kommer att gå under namnet Gotlands krogmarknad. OBS! Artikeln går bara att läsa om du är prenumerant.
Liksom Aloë har Sveriges senaste enstjärniga krog Etoile börjat laborera med hembesök till högstbjudande. På Tradera auktionerades en 20-rättersmeny för upp till 12 personer ut. Det vinnande budet landade på 31 700 kronor.
Den napolitanska pizzakedjan Meno Male har de senaste åren expanderat snabbt i Stockholm. I coronakrisen har Meno Male haft god utdelning på sina hämtpizzor, men man har även börjat sälja pizzakit med restaurangens originalingredienser och nybakade degar från sina italienska pizzabagare.
Starkt stöd i Sörmland! STUA – Sörmlands Turistutveckling AB – har inlett ett samarbete med Almi Företagspartner AB för att erbjuda regionens företag inom besöksnäringen stöd och support genom krisen. Dygnet runt ska företagare kunna få kostnadsfri hjälp genom telefonjour, rådgivning och utbildning. På svenska, engelska och arabiska anordnas exempelvis webbinarier om de statliga stödpaketen och hur de fungerar.
Stöd från region Halland! För dig som är företagare i Halland och som möter stora utmaningar på grund av Corona finns nu stöd, samlat under namnet Tillsammans för Halland #tillsammansförhalland. Fokus ligger på rådgivning, affärsutveckling och finansiering. Gratis rådgivning!
Turistrådet Västsverige har skapat ett gratis webbaserat utbildningsprogram för besöksnäringen i Västsverige med max 20 anställda. 200 utbildningsplatser erbjuds och under utbildningens åtta veckor kan personalkostnaden finansieras med 70 procent. Sammantaget satsas 10 miljoner kronor i programmet.
En stor del av restaurangkrisen kommer av rädslan för smitta. Nu har restaurangen Folkparken i Stockholm samlat 35 krögare för att uppmana till att boka #vartannatbord i hopp om att dämpa oron inför ett besök.
White Guide listar hundratals krogar i hela Sverige som på olika sätt erbjuder take away. De listar även uteserveringar och take away restauranger.
För ditt Göteborg! Här hittar du samlad info om hur du kan stödja näringen i Göteborg – På denna sida lyfts även goda exempel inom solidaritet och medmänsklighet.
Mat till hjältar erbjuder mat till sjukvårdspersonal på USÖ/Örebro under #mattillhjältar. Du swishar 100 kr till 1233649233 med meddelande mathjälte och personalen får en matlåda tillagad på lokala råvaror, en liten efterrätt och lokalt surdegsbröd samt lokal äppelmust.
Under den här länken kommer Jämtland Härjedalen Turism att fylla på med kreativa exempel från besöksnäringen i Jämtland Härjedalen.
Sveaskog är hyresvärd åt många svenska turistföretag, som campingplatser och stugbyar. Under krisen har man meddelat att dessa får ett hyresfritt kvartal. Man uppskattar att initiativet omfattar ett 40-tal anläggningar.
Hotellkedjan Elite har initierat ett flertal lösningar på lönsamhetsproblematiken. 70-plussare, vårdpersonal och personer i behov av evakueringsboende kan nu boka hotellrum på Elite till självkostnadspris.
Dessutom har Elite tagit fram en longstay-lösning tillsammans med Blocket Bostad för att stärka beläggningen. Från 9 995 kr/månad får man ett hotellrum med wifi och städning. Erbjudandet gäller för boende till och med 15 januari 2021.
På 53 utvalda Nordic Choice-hotell kan man under några kritiska veckor (19/3-8/4) hyra hotellrum som kontorsplats mellan kl 7-19. Praktiskt för den som inte får gå till arbetsplatsen men ändå behöver lugn och ro från vabbandet där hemma. För 295 kronor ingår kaffe, wifi och en skön säng att vila sig i mellan konferenssamtalen.
Koncept- och designbyrån Crossover Creative har valt att samla olika Stockholmsinitiativ inom mat och dryck på sajten Bevarasmakerna.se med olika hashtaggar. Branschaktörer kan lämna information om sitt projekt för att få lite extra synlighet.
I USA finns ett liknande initiativ i Dining Bonds. Gäster kan exempelvis köpa ett presentkort värt 100 USD, men betala 75 USD i dag.
I Los Angeles har flera restauranger börjat agera lokala närbutiker med försäljning av sina råvaror.
Restaurant-techbolaget Caspeco erbjuder restauranger att ansluta sig gratis till deras take awayfunktion under coronakrisen. Tjänsten låter gästerna beställa hämtmat direkt via hemsida eller i sociala medier.
Pontus och Anna Roos driver ett ambulerande Fogarolli-café med italienskt lyxkaffe. Nu låter de företag sponsra så att de kan bjuda vårdpersonal på gratis kaffe utanför sjukhusen. En timme kostar 2 000 kronor.
Kalmar kommun subventionerar luncher till gymnasieelever med 75 kronor per dag under tiden som skolorna hålls stängda.
Borde restaurangerna få sälja alkohol som take away för att få ytterligare en möjlighet att stärka intäkterna? Det menar i alla fall all en samling branschprofiler som tillsammans skrev en uppmärksammad debattartikel i Dagens Nyheter. En liknande åtgärd har redan genomförts i vissa amerikanska delstater.
Treat är ett bolag som erbjuder bokning av utrustade och bemannade barer till fester och företagsevents. I och med rådande restriktioner – och avbokningar – ser man en god möjlighet att rikta tjänsten mer mot privatpersoner som inte vill eller kan gå ut på lokal. Under mars och april erbjuder bolaget fri framkörning.
Rent a chef-gänget har dragit igång Chefs Movement, ett nätverk av 10 kockar som erbjuder hemleverans av billiga matlådor från köket i Årsta utanför Stockholm. Man har redan utvecklat tjänsten med ett veckoabonnemang och framöver väntar samordning för hela bostadsrättsföreningar.
Restaurangen Broms i Stockholm skickar ut matpåsar till personalen på barnakuten på SÖS i Stockholm. I varje påse ligger två matlådor så att även kvällsmaten kan underlättas.
Det internationella matnätverket MAD samlar positiva kreativa branschlösningar i sitt Instagramflöde.
Arontorps kroppkakor på Öland bygger en drive-in med erbjudandet köp lunchkort och få gratis biltvätt på köpet.
Från Pizzaakuten i Malmö kan du beställa en pizza av restaurangen, betala med Swish varav de därefter levererar pizzorna till sjukhuset.