Campinggäster i Sverige, en trogen målgrupp som stannar länge
Camping kom på 7:e plats av samtliga turismrelaterade sökkategorier om Sverige på Google under 2022, en ökning med 84% jämfört med 2021. Sverige har den högsta procentuella utvecklingen inom campingsökningar på Google jämfört med Norge, Danmark, Schweiz och Island under 2022 jämfört med 2021. [1]
I inkvarteringsstatistiken ser vi också att det är många som bodde på camping under 2022. Camparnas gästnätter utgör 25 procent av alla gästnätter i Sverige (Sverige & utland) mellan januari och december 2022. Totalt registrerades drygt 17 miljoner campinggästnätter, vilket är en ökning på 12% jämfört med 2021, och därmed även högre (+3%) än före pandemin. Av samtliga campinggästnätter härstammar 76% från Sverige och 24% från utlandet, varav flest kommer ifrån Norge, Tyskland och Nederländerna. [2]
Campinggästen
Den typiska campinggästen [3] är svensk (40%) därefter är det resenärer från Norge (17%), Danmark (11%), Tyskland, Finland och Nederländerna. Alla åldersgrupper finns representerade. De flesta camping- och stugresenärer bodde i stuga eller husbil/husvagn/tält. Det som utmärker denna grupp är att de stannade ovanligt länge: 45% stannade 5 eller fler dagar.
De vill precis som alla andra semesterfirare:
- Koppla av, slippa rutiner 60% (+4).
- Njuta av lugn och stillhet 57% (+7).
- Frihet, känna mig fri 53%.
- Uppleva naturen 49%.
- Att ha roligt tillsammans 47%.
Men de vill i ännu högre grad än andra koppla av och njuta av lugn och stillhet (siffrorna inom parentes).
Vad gjorde de på sin senaste camping- eller stugsemester?
- Upplevde landsbygden (+11).
- Utomhusaktiviteter – vår, sommar och höst (+9).
- Vandrade (+7).
- Shoppade.
- Besökte familj/vänner i Sverige.
Campinggäster vill i större grad än andra uppleva landsbygd, göra saker utomhus och vandra (siffrorna inom parentes).
Hur hittar de hit?
- Att ”googla” fritt är vad camping- och stugresenärer i första hand skulle göra för att informera sig inför en Sverigeresa. Online-närvaro är därför mycket viktigt för er som har campinggäster som målgrupp.
- Därefter konsulterar man vänner och familj, något som denna grupp gör i högre grad än andra.
Hur bokar de?
- 3 av 5 resenärer vill boka boende för hela eller delar av resan innan avresan, följt av färdmedlet och aktiviteter.
- 1 av 5 skulle även vilja boka paket med eller utan transport.
- 28% bokade sitt boende via hemsida från leverantör t.ex. campingplats.
- 23% bokade inte något, vilket är en signifikant högre andel än bland övriga besökare.
- Först därefter använde man hemsida från stora portaler (som t.ex. Expedia, Booking m fl).
Tyska campinggäster
En utlandsmarknad med stor potential för camping och stuguthyrning är Tyskland. Enligt Tillväxtverkets senaste IBIS-undersökning stannade tyskar flest nätter jämfört med samtliga utländska marknader på avgiftsbelagd campingplats i husvagn/husbil/tält eller stuga. [4] Denna grupp utgör 36% av samtliga Sverigeintresserade tyskar som var i Sverige för max 3-5 år sedan. [3]
De finns i alla åldersgrupper, men de flesta (35%) är mellan 20 och 32 år och enbart 11% är mellan 57-70 år.
Topp 5 värderingar:
- Viktigt att ha en hälsosam livsstil.
- Viktigt med ett brett och socialt liv.
- Viktigt för mig att hjälpa andra i min närhet.
- Viktigt att värna om miljön.
Att värderingar styr beteendet ser vi till exempel genom att 7 av 10 redan har eller kommer att ta miljöhänsyn i framtiden vid val av semesterresmål, vilket är en signifikant högre andel än bland den stora gruppen av tyska resenärer som är intresserade av Sverige (56%).
Gruppens viktigaste drivkrafter är:
- Uppleva naturen 63%.
- Frihet, känna mig fri 62% (+7).
- Koppla av, slippa rutiner 54%.
- Njuta av lugn och stillhet 54%.
- Känna att jag är ett med naturen 51% (+8).
Den tyska campinggästen vill i ännu högre grad än andra känna sig fria och känna sig ett med naturen (siffrorna inom parentes).
Vad gjorde de på sin senaste camping- eller stugsemester?
- Utomhusaktiviteter – vår, sommar och höst (+12).
- Upplevde landsbygden.
- Vandrade (+10).
- Kulinariska upplevelser uppleva god mat, dryck eller restaurangmiljöer.
- Shoppade.
Den tyska campinggästen vill i större grad än andra göra saker utomhus och vandra (siffrorna inom parentes).
Sammanfattning
De som bott på camping och i stugor på sin semester i Sverige, stannar oftast längre än besökare som mest bor i andra boendeformer. De är också ofta mer intresserade av att ta hand om naturen och att välja miljövänliga alternativ när de planerar sin semester. De tror också i högre grad att de kommer att åka till, eller i, Sverige inom 1-2 år. Vi ser att sökningarna på Google på "Camping" ökade med 84% under 2022 mot 2021.
Källor:
[1] Bloom Consulting, Digital Demand.
[2] Tillväxtverket/SCB.
[3] Visit Sweden/Mindshare, Målgruppsanalys höst 2021.
Under 2021 genomfördes två intervjuomgångar med resenärer från länderna; Sverige, Norge, Finland, Danmark, Nederländerna, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och USA. Totalt intervjuades 17.405 personer som alla har det gemensamt att de är mellan 20-70 år, reser inom Sverige eller utomlands med minst en övernattning, minst en gång per år. I den här artikeln har vi tittat på de som angav att deras senaste Sverigeresa (3-5 år sedan) var en stug- & campingsemester. Det rör sig om ca 8% eller 5,2 miljoner resenärer.
[4] IBIS 3 juni-november 2022, Tillväxtverket
Tillväxtverket har statistikansvar för turismområdet i Sverige, där IBIS är en viktig del av uppdraget. För att öka kunskapen om den inkommande turismen till Sverige genomförs återkommande undersökningar av IBIS. IBIS har genomförts två gånger tidigare, IBIS 1 2000-2003 och IBIS 2 2011-2014. IBIS 3 startade 2019. Målgruppen för undersökningen är alla som åker med flyg, tåg och färja ut ur Sverige, samt de personer som övernattar i gästhamnar och stannar till på bensin-/laddstationer, parkeringar, shoppingcenter, vägkrogar eller andra allmänna platser.