Vad tycker besökarna i Skåne och Dalarna?
Längd: 3.19 min. Använd gärna filmen i dina presentationer, på webbinarier eller i sociala medier.
Naturbesökare i Sverige är en heterogen grupp med olika besöksanledningar och behov
Naturbesökare kommer till den svenska naturen av olika anledningar – för många, mer än hälften i denna undersökning, är den huvudsakliga besöksanledningen inte direkt naturrelaterad. Det kan istället röra sig om att hälsa på en bekant eller att bara hitta på något lättillgängligt.
De vanligaste aktiviteterna är vandring (i bred mening) och att uppleva naturen på egen hand. Men det finns många andra aktiviteter, som till exempel sol/bad, matupplevelser eller cykling, som också kan betraktas som vanliga. Naturen i Sverige erbjuder mycket, och betyder inte samma sak för alla besökare.
Vistelselängd i Sverige
I Dalarna stannar naturbesökarna ofta 3-7 nätter, medan Skåne snarare präglas av att besökarna antingen stannar länge (mer än en vecka) eller kortare (0-2 nätter). Bland de utländska naturbesökarna stannar mer än hälften i Sverige i mer än en vecka.
Boendeformer
Besökarna i Dalarna respektive Skåne skiljer sig åt på många sätt i denna undersökning. Ett exempel på detta är boendeformer, där hyrd stuga/lägenhet är vanligt i Dalarna, medan camping är vanligast i Skåne. Ett annat är aktiviteten cykling, som betyder något helt olika i de båda regionerna (landsvägs- och fritidscykling i Skåne, och mountainbike i Dalarna).
Aktiviteter
I Dalarna är det så att det i hög utsträckning är aktiviteten i sig som lockar till att ägna sig åt aktiviteten (man ”cyklar för att cykla” eller ”vandra för att vandra”). I Skåne är det oftare så att aktiviteten är ett medel till något annat, t.ex. att upptäcka något nytt, umgås med familjen eller bara koppla av.
I denna undersökning indikerar resultatet vidare att den absoluta merparten av naturbesökarna inte tagit del av ett paketerbjudande, utan gjort eventuella bokningar och planering på egen hand.
Guidning
Besökarna har fått tycka till om utvalda aspekter av guidade turer, och resultatet visar att många anser att en guidad upplevelse i hög grad kan vara lärande.
Det finns många skäl att använda guidning i naturen. Sju av tio besökare anser att en guidad upplevelse i naturen är i hög grad lärande. Och det är just lärandet som besökarna anser att guiderna bidrar mest till.
30% av de svenska besökare kan tänka sig att betala för guidning och 28% av de utländska besökarna.
Hållbara upplevelser
De allra flesta ansåg att deras aktivitet/upplevelse kändes hållbar. Om den inte kändes hållbar berodde detta oftast på att man behövde bil för att komma till platsen, eller att det var mycket folk på platsen som kunde leda till nedskräpning.
Återbesök
- 6 av 10 svenska besökare ville komma tillbaka inom 12 månader.
- 6 av 10 utländska besökare ville komma tillbaka inom 3 år.
De vanligaste anledningarna att inte vilja komma tillbaka var att tidsgränsen var för tätt inpå, eller att man ville variera sig med nya upplevelser.
De flesta besökare vill komma tillbaka under sommarmånaderna. För utländska besökare är detta ännu mer utpräglat än för svenska. På vintern är fler lockade av Dalarna än av Skåne, men jämfört med sommaren är det ändå få som vill komma tillbaka på vintern.
Att varannan besökare klassades som ambassadören för upplevelsen och att många vill komma tillbaka är ett kvitto för Sverige som naturdestinationen.
Använd gärna filmen
Filmen finns att ladda ner här. Använd den gärna för att berätta om trenderna i presentationer, på webbinarier eller i sociala medier.
Mer om vad besökarna tycker
Läs artikeln: Vad tycker våra naturaktivitetsbesökare
Undersökningen finansierades av Tillväxtverket. Totalt genomfördes 594 intervjuer sommaren 2022, varav 332 i Skåne och 262 i Dalarna. 58% av respondenterna var bosatta utanför Sverige.