- TravelChain är en ny aktör som vill använda en blockkedja med öppen källkod på resedataområdet. Användarna kan samla in och tjäna pengar på sina data och i utbyte mot att de lämnar sina uppgifter till tjänsteleverantörer kan de lösa in detta mot tjänster eller kontanter. Deltagande företag får tillgång till mer detaljerad information om resenärerna och använder den för att personanpassa marknadskommunikationen eller kundanpassa resor och säljkampanjer enligt resenärens preferenser.
Konsumenterna blir därför sannolikt mer välvilligt inställda till datadelning om de själva eller samhället vinner på det.
Det finns liknande argument för integreringen av system med öppna data i resesektorn.
Om data kan delas sömlöst mellan vertikala industrier i realtid får konsumenterna en optimerad upplevelse. Företag måste därför skapa – och förmedla – incitament till datadelning, inklusive marknadskommunikation och rekommendationer som bygger på en analys av flera dataströmmar i kundernas liv.
Artificiell intelligens kommer också att användas i högre grad för att analysera och få grepp om den växande mängden data – vilket kräver nya investeringar från företagen. Men maskininlärningen är beroende av bra data, och konsumenterna ifrågasätter företagens kontroll över de data som krävs för att bygga upp den artificiella intelligensen. Företagen måste klargöra vilka data som används – samt varför och hur – för att kunderna ska gå med på att dela data med företagen.
I verkligheten är många konsumenter omedvetna om den framväxande dataekonomins komplexitet, och framstegen när det gäller datarättigheter kommer att vara beroende av lokal och regional reglering samt innovationer inom branschen. Många integritetsfrämjande organisationer och aktivister är oroliga över effekten av de övervaknings- och datadelningsåtgärder som vidtogs under pandemin, vilket exemplifieras av vaccinpassen. Mer allmänt kommer de senaste årens betoning av dataskydd – med stöd av uppmärksammade lagar som dataskyddsförordningen och California Consumer Privacy Act – finnas kvar i bakhuvudet hos många konsumenter.
Cyberhoten blir alltmer komplexa och omfattande i takt med att digitaliseringen
Dataskyddet är inte den enda utmaningen för digitaliseringen och dataintegreringen i rese- och turistsektorn. Digitaliseringens utvecklings- och innovationsmöjligheter leder också till nya cybersäkerhetsproblem. Detta understryks ien färsk rapport av WTTC och Microsoft, enligt vilken ”cybersäkerheten är lika viktig som den digitala innovation som skyddas”[1].
I en alltmer digital värld omfattar de system som förenklar processerna och förbättrar kunders och anställdas upplevelser stora mängder information om människor, företag och till och med stater – däribland känsliga och konfidentiella uppgifter. Det är mycket viktigt att ha koll på vart denna information tar vägen. I dagens alltmer sammankopplade värld, där information ofta överförs mellan system, är det viktigare är någonsin med säkra system som skyddar rese- och turistsektorn mot ekonomiska och operativa risker och anseenderisker samt säkerställer dess motståndskraft på lång sikt.
Branschexperter rekommenderar flera sätt att förbereda sig för och stå emot ett angrepp och öka cyberresistens – samtidigt som resenärerna får de dataskyddsgarantier de vill ha. Detta inbegriper att integrera hanteringen av cyberrisker i organisationens riskhantering, utbilda personalen om grundprinciperna för cybersäkerhet och dataskydd, utvidga skyddet av den fysiska arbetsplatsen till hybridarbetsmodeller, öppet informera både anställda och kunder om säkerhetsåtgärder och förbättringar, vara öppen med skälen till insamlingen och användningen av data och hur länge personuppgifter lagras samt endast använda de person- och betalningsuppgifter som absolut krävs i kombination med det starkaste skyddet för att främja förtroendet och minska riskerna för organisationen och dataägarna.
Organisationerna kan visserligen inte förutsäga alla framtida cybersäkerhetshot, men när resesektorn återhämtar sig från pandemin måste den öka sin cyberresistens för framtiden – särskilt eftersom digitaliseringen framskrider. Och eftersom konsumenterna är alltmer datamedvetna måste företagen lämna garantier om datasäkerhet, integritet, kontroll och dataportabilitet – och acceptera att data kanske inte alltid kan anskaffas, trots att de är så viktiga för verksamheten.