Naturresor med aktiviteter som stimulerar fler sinnen samtidigt och totalt sett ger en helt ny uppslukande upplevelse är nu intressanta, exempelvis matlagning i naturen, skogsbad och tångsafari.
Ge alla tillgång till friluftsliv
I takt med att fördelarna med att vistas i naturen erkänns av allt fler blir friluftsliv alltmer lockande – särskilt bland konsumenter i Europa. Under nedstängningarna, då många fritidscenter var stängda och evenemang lagts på is, kunde konsumenterna åtminstone promenera i parker och tillbringa tid utomhus, vilket ledde till att många återupptäckte naturen.
Eftersom naturen är bra både för det fysiska och det psykiska välbefinnandet kommer den att vara en självklar del av resorna. I mars 2021 uppgav 48% av konsumenterna i världen att de tänkte ägna sig åt friluftsliv eller vistas i naturen under de kommande 12 månaderna[1]. Som en del av Treehotel-projektet i Sverige, där kända skandinaviska arkitekter samarbetar för att skapa specialbyggda trädhotellrum, har Bjarke Ingels Group (BIG) tagit fram konceptet Biosphere. Hotellrummet är beläget uppe i ett träd på en avlägsen plats mitt i skogen, med fågelholkar av olika storlekar och former på glasfasaden som gästerna kan titta på. BIG vill att gästerna på detta sätt ska hämta kraft och komma i kontakt med naturen.
Uppmärksamma friluftsäventyr på landsbygden utan anslutning till nätet
Företag kan hjälpa konsumenterna att komma närmare naturen. De kan också minska hindren för friluftsupplevelser och friluftsaktiviteter, och ge alla konsumenter tillträde till dessa miljöer. Dra nytta av den senaste tidens intresse för friluftsliv, dvs vistelser ute i naturen oavsett väder eller årstid för att stärka den psykiska hälsan. Ett exempel på detta är:
- I januari 2022 meddeladeden Oslobaserade resebokningsplattformen Campanyon att den hade samlat in mer än 1,5 miljoner dollar för att göra naturen tillgänglig för alla resenärer. Besökare på den digitala marknadsplatsen kan utforska nya resmål och boka en rad naturbaserade äventyr såsom camping, stugvistelser och boende på lantgård. Resenärer och värdar uppmanas att ta kontakt med varandra före resan och utbyta råd om hur man får ut mesta möjliga av upplevelsen samtidigt som man skyddar miljön.
Utöver de naturliga fördelarna möjliggör friluftslivet också äventyr utan teknik. Att vi människor tillbringade mycket mer tid framför skärmen under pandemin är väl dokumenterat, särskilt bland barn. Naturvistelser med barn är ett perfekt sätt att hålla dem borta från skärmarna och hitta tillbaka till varandra igen.
Uppmuntra digital detox och dra fördel av vissa platsers avlägsna läge
Redan 2020 uppgav mer än en femtedel (21%) av konsumenterna att de åker på semester för att slippa tekniken – ja hela 27% i generation Z[4]. På begäran publiceradeCondé Nast Traveller i december 2021 en artikel om 7 destinationer som gör det lättare för resenärerna att ta en paus från tekniken:
- Spahotellet Villa Stéphanie i Tyskland erbjuder exempelvis digital detox genom att gästen trycker på en knapp på rummet som stänger av all wifi och elektronik.
- I Alaskas Sheldon Chalet kan man också komma bort från digitala distraktioner och störningsmoment. Stugan, som är belägen på en glaciär ovanför Denali National Park, är endast tillgänglig med flygplan och helikopter, den närmaste staden ligger 80 km bort och det finns varken wifi eller mobiltäckning. Här kan du titta på norrsken, åka skidor, äta picknick på glaciären och gå på spektakulära vandringar.
Så här främjar fler hotell och destinationer en paus från tekniken – och sätter ofta överflöd och extravagans i centrum för reseupplevelsen. Förmågan att koppla bort arbetet är faktiskt en lyx för de förmögna, medan många andra inte har råd att strunta i ett arbetstillfälle.
Marknadsför totalupplevelser för alla sinnen
En annan effekt av pandemin är att många vill ha verkliga känselintryck och inte bara klicka eller svepa på en mobil. Denna trend inleddes redan före pandemin. Som en reaktion mot skärmbaserade aktiviteter har fler konsumenter inriktat sig på det analoga.
Tidigt under pandemin blev beröringsfri interaktion standard, men människor som inte får röra vid andra under lång tid får ett biologiskt behov av mänsklig beröring. Konsumenterna behöver inte bara ta itu med sitt emotionella underskott efter pandemin, utan behöver också röra och känna igen.
En av fem konsumenter uppger faktiskt att de kommer att ägna sig mer åt hantverk (t.ex. sömnad, stickning och målning) under de kommande 12 månaderna jämfört med före pandemin[3]. Eftersom resenärerna i allt högre grad söker upplevelser som bygger på textur, beröring, lek och känsel har företag chansen att knyta an till konsumenternas fem sinnen.
Resenärer som vill hitta tillbaka till sig själva igen efter pandemin kommer också att vara lockade av att använda sina unika mänskliga färdigheter – som t ex kreativitet.
- Trakt Forest Hotel erbjuder en naturupplevelse som kombinerar ett unikt boende med måltider tillagade av lokala råvaror, inspirerat av lokala traditioner. Här kan du också ta del av aktiviteter i naturen tillsammans med guide eller på egen hand.
- I Storbritannien ger koncepthotellet Birch gästerna möjlighet att delta i en hel rad praktiska aktiviteter, från brödbakning till krukmakeri. Hantverk kan berika en resa genom nya minnen och inspirerande kunskap om den lokala kulturen.
- I Japan erbjuds turisterna en hel rad aktiviteter i hantverksbyar över hela landet. Akiu Traditional Craft Village, exempelvis, är en grupp hantverksateljéer som visar upp nio traditionella japanska hantverk, med hantverksupplevelser och direkt försäljning[11]. Här kan du göra en djupdykning i de lokala hantverkarnas historia, hantverk och traditioner genom aktiviteter som träsnideri, målning av kokeshi-dockor med mera.
Förstärk reseupplevelsen med ljudinnehåll
Utöver känseln växer också behovet av ljudinnehåll, som blir allt viktigare på resor. Det används för både information och underhållning och har fördelen att man inte bara är skärmfri, utan också har händerna fria. Eftersom det inte kräver att man gör något med händerna eller tittar på något kan konsumenterna dessutom lyssna på ljudinnehåll samtidigt som de reser eller jobbar. Och ljudinnehåll som poddsändningar kan vara en mycket intim upplevelse när programvärdens röst ledsagar lyssnarna under deras resor.
- HearHere är en ljudunderhållnings- och berättelseapp för bilresor. Den GPS-baserade appen, som lanserades sommaren 2020, anpassar ljudinnehållet efter platsen. Berättelserna, som har lästs in av skådespelaren Kevin Costner, berör lokal kultur, historia, musik, naturliga underverk och intressanta platser, och kan skräddarsys till lyssnaren.
Räkna därför med att ljudinnehåll blir allt viktigare för resenärerna framöver. Marknadskommunikation som endast bygger på tal och toner kan dessutom engagera lyssnarna på en intimare nivå.