Hoppa till innehåll

Researrangörer på den tyska marknaden

Vi vet vad tyska turister är ute efter när de besöker Sverige och hur de hittar till dig och ditt företag. Sverige är populärt och de tyska researrangörerna har koll på hur du når ut på denna jättemarknad.
Senast uppdaterad:26 april 2023
Alla tyskar drömmer om att fota en kunglighet eller en älg – väl?

Vem reser?

Tyskland är en av de viktigaste marknaderna för svensk besöksnäring. Sveriges rykte är gott och tyska resenärer vill främst uppleva vår natur. Idag växer även intresset för städer och kultur. Många tar bilen till Sverige, men tyska researrangörer spelar en stor roll för utlandsresandet då 60 procent av alla resor utanför landet är paketresor.

En stor förändring i gruppresorna är att det inte längre är likadant för alla, utan att det blir mer skräddarsytt från början. Därför är framtiden för gruppresor "specialisering", som kan vara lite svårare att sätta samman.

3 viktiga resmålstyper:

  1. Grupp- och kulturrundresor. Resor med buss (eller Fly&Bus) genom Sverige för grupper med reseledare. Mer kultur än natur är viktigt för affären för de största tyska arrangörerna till Sverige.
  2. Bilrundresa. Finns många rutter och tematiska upplägg där resenären har egen bil men där ett paket kan bestå av till exempel färja och förhandsbokade hotell.
  3. Fly&Drive. Flygresa med hyrbil på destinationen där resenären själv tar sig runt för nya upptäckter.

Här hittar du de tyska researrangörerna:

För svenska produktägare som önskar träffa researrangörer är ITB­mässan i Berlin i mars månad ett bra tillfälle. Det finns även möjligheter med samarbetet ACT som drivs av Visit Sweden. Här ingår flera svenska regioner och destinationer som arbetar med cirka 80 utvalda tyska researrangörer. Via länken nedan kan du se de aktiviteter som nu ligger planerat.

Paradiset för tyska researrangörer
... är svenska företag som söker upp arrangörerna på mässor eller hos dem för att djupare lära känna marknaden. De skapar kontakter och behåller dem sedan i kanske tio år.

Utbudet av researrangörer är stort – alltifrån generalister till specialister på enskilda aktiviteter. Kataloger är fortfarande av stor betydelse på den tyska marknaden, även om den digitala marknadsföringen ökar.

När sker resandet?

Tyskarna har sex veckors semester och den mesta tiden läggs under sensommaren, augusti och september. Möjligheter till resor finns i maj, runt Kristi Himmelsfärd, samt i februari då Tyskland firar Karnevalsvecka med stängda skolor. Sommaren lockar mest, med i snitt cirka 400 000 övernattningar jämfört med vintertidens 100 000, när det gäller paketresenärer.

När ska du ta kontakt?

En tumregel är att det behövs minst ett års framförhållning om du ska samarbeta med en tysk researrangör. Under våren görs planering för sommaren som följer. Startpunkten är i mars då ITB­-mässan arrangeras och sedan görs detaljplaneringen och kontraktsskrivning fram till september. Under hösten produceras kataloger och broschyrer parallellt med att produkter paketeras online.

Genom att fokusera på kultur och historia har vi hittat nya målgrupper för resandet till Sverige.

Detta gillar en tysk researrangör:

  • Utnyttja den potential som redan finns, till exempel genom att lägga till vandring och cykling.
  • Långsiktighet. Hålla fast vid initierade samarbeten. Researrangören behöver kontinuitet och produkter som är stabila under lång tid.
  • Vänd på perspektivet – utgå inte från vad den typiska svenska gästen vill ha utan fundera över hur den tyska gästen trivs bäst.
  • Utveckla och skräddarsy fler produkter, och gör det gärna i samarbete med en researrangör.
  • Se möjligheten att via samarbetet utöka beläggning genom att ha verksamhet utanför svensk turist­ och konferenssäsong.

Att tänka på:

  • Det kan vara komplicerat för en enskild företagare att ensam rikta sig till den tyska marknaden. Bättre är då att gå via de regionala samarbeten som finns.
  • Två argument som fortfarande talar mot Sverige som resmål är att tyskarna generellt uppfattar att vädret är dåligt och att det är dyrt.
  • Nyckeln är att utveckla fler attraktiva produkter, som i sin tur kan utvecklas vidare tillsammans för att bli unik och anpassade till en specifik researrangör.
Vi får många frågor om autentiska upplevelser, man vill ha det som är riktigt och unikt för Sverige. Något eget att berätta om.

Checklista:

  • Ta kontakt med rätt researrangör i god tid.
  • Se över vilka regionala samarbeten som redan finns.
  • Lägg nya aktiviteter till ditt befintliga erbjudande.
  • Lev upp till den tyska resenärens krav på kvalitet.

Kom-igång-guide:

Ladda ner en PDF på 9 sidor med allt det viktigaste du behöver veta för att börja arbeta med internationella researrangörer i Tyskland.

Finansiering från Tillväxtverket

Materialet till den här artikeln har finansierats av Tillväxtverket.

Fördjupning om det tyska researrangörsledet

  • Biking holiday
    Foto: Patrik Svedberg/imagebank.sweden.se
    Presentation

    Del 1 Så planerar och bokar den tyska målgruppen med fokus på researrangörsledet

    2020. En introduktion till den tyska målgruppen som gärna reser runt på sin semester och tycker om att boka sin resa via researrangörer eller hos sin resebyrå.

  • Walking in Visby
    Foto: Tina Axelsson/imagebank.sweden.se
    Presentation

    Del 2 Presentation av researrangörsledet på tyskspråkiga marknader

    2020. 60% av den tyska målgruppen väljer att boka sin Sverige semester via researrangörer och resebyråer. I denna presentation får du veta mera om researrangörsledet på de tyskspråkiga marknaderna, ”DACH”.

Fördjupa dig i den tyska resenären

Vad vill tyskar göra i Sverige, när har de semester, vad googlar de på om Sverige? Vi har svaren på många frågor kring den tyska resenären.